Усі законослухняні водії знають, що сидіти п'яним за кермом можна лише в одному випадку – у припаркованому автомобілі. Якщо ж нетверезого водія співробітники поліції спіймають за інших обставин, то штраф становитиме 17 000 гривень із позбавленням прав водія до одного року. Якщо ж правопорушення повториться, тоді сума покарання збільшиться вдвічі і дорівнюватиме 34 000 гривень. При цьому кожен із цих штрафів супроводжується позбавленням права керувати автомобілем терміном від 1 року до 10 років. Саме тому кожному українцю, який сідає за кермо, потрібно знати, що означають дозволені 0,2 проміле у співвідношенні з популярними спиртними напоями.

Часто на ранок після гучної вечірки водії, не відчуваючи симптомів похмілля, тішать себе думкою, що алкоголь уже вивітрився і можна їхати на роботу на авто. Адже насправді в середньому потрібно дві-три доби, щоб організм очистився від продуктів розпаду етанолу. Більш детальні тести в медичній установі взагалі покажуть, що людина вживала протягом останніх семи днів.

І справді, з організму чоловіка будь-який алкоголь виводиться зі швидкістю 0,1 проміле на годину, а жінкам потрібно трохи більше часу: за годину вони виводяться по 0,085 проміле. Тобто після випитої пляшки шампанського чоловік може спокійно сісти за кермо лише через 5 годин. Жінка, випивши лише півпляшки, змушена буде відмовитися від самостійного керування автомобілем на 6,5 години.

Довідково:

  • проміле - це індикатор, що визначає вміст молекул спирту (у міліграмах) на літр крові;
  • в Україні допустимий вміст алкоголю встановлений на рівні 0,2 мг/л або 0,2 проміле.

До речі, норму 0,2 проміле введено не як обмежувальну планку для любителів хмільних рейсів, а для того, щоб виключити необґрунтовані звинувачення в управлінні ТЗ у нетверезому стані тих людей, у яких рівень ендокринного (природного) алкоголю в крові спочатку завищений, наприклад, хворих цукровим діабетом, які приймали спиртовмісні ліки та ін.

Загалом, дозволені 0,2 проміле у співвідношенні з популярними спиртними напоями виглядатимуть так:

Червоне сухе вино

  • чоловіки – 200 г
  • жінки – 100 г

Ігристе вино

  • чоловіки – 200 г
  • жінки – 100 г

пиво

  • чоловіки – 500 г
  • жінки – 330 г

Бренді, віскі

  • чоловіки – 50 г
  • жінки – 30 г

Горілка

  • чоловіки – 50 г
  • жінки – 30 г

До речі, показники спирту в крові можуть дійти до максимальної межі допустимої норми також внаслідок вживання шоколадних цукерок із коньяком, перестиглого банана, м'ятних льодяників або навіть йогурту, кумису, кефіру та інших кисломолочних продуктів. А ось безалкогольне пиво не таке вже нешкідливе: пляшка напою доведе концентрацію етанолу в організмі людини до 0,6 проміле.

Зазначимо, що перевірку водія щодо алкогольного сп'яніння передбачено ст. 266 КУпАП України та Постановою Кабміну України № 1103. Виходячи з даних документів, працівник поліції має право перевірити водія, якщо у нього виникла підозра, що той перебуває у нетверезому стані. Підставою для цього є наявність певних ознак – запах спиртного з рота, порушення координації рухів тощо. Як правило, при цьому поліцейські просять пред'явити документи водія і залишають їх у себе до з'ясування обставин.

Читайте також:

Щоб не загробити машину: що потрібно знати про пересування містом у дощі

Навіть зараз таку б викрали прямо з-під будинку: як виглядав найперший ЗАЗ "Таврія"

Ось це у них працювала "метушня": для чого досвідчені радянські водії підсипали цукор у систему охолодження

Так чи ні: чи потрібно прогрівати двигун машини, коли настають холоди