Нові правила технічного огляду транспортних засобів ввели ще у 2023 році. Проте і досі багато водіїв не знають, що через одне з дуже популярних порушень не вдасться уникнути відповідальності.

Отож, коли патрульні зупиняють водія (при порушенні ПДР чи через іншу причину), він обов’язково повинен пред’явити техпаспорт на авто, своє водійське посвідчення і документ про проходження технічного огляду.

Відбувається це лише за умови, якщо транспортний засіб є в переліку тих, які обов’язково мають проходити техогляд. Наразі в Україні не у всіх водіїв вимагають цей документ. Про це пише Телеграф.

Якщо ТЗ є в цьому переліку, а талона немає, дії водія кваліфікують за ч. 4 статті 121 КУпАП і складають на нього адміністративний протокол. Згідно з ним, порушник повинен оплатити штраф у розмірі 340 гривень. Але якщо протягом року цей же водій вчинить повторне правопорушення, його можуть позбавити права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців. Є ще інший вид покарання, який може обрати суд на свій розсуд — це адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Арешт також суд може призначити, якщо водій-порушник просить не позбавляти його права керування авто, і обирає цей вид покарання. Так і трапилося нещодавно у Чернігівській області. Згідно зі справою про адміністративне правопорушення № 734/848/23, водій щиро покаявся. Суд призначив йому покарання у вигляді 5 діб арешту.

Читайте також:

Купувати квартиру чи краще її орендувати: українцям розповіли, що зараз вигідніше

Справжній кінець світу: в Ісландії через вулкан будинок згоряють за секунди разом з людьми, місто перетворюється на пустелю

А тепер перевірте свій: як дізнатися, чи був автомобіль в аварії перед тим, як ви його купили

Чекайте на неприємності: що означає, якщо в автомобілі почало вібрувати кермо