Свобода пересування є конституційним правом кожної людини, котра законно перебуває на території України(ст. 33 Конституції України), саме тому законодавство чітку регламентує підставки для зупинки поліцейськими водіїв та перевірки їхніх документів, зокрема, й для поверхневого огляду. Бувають, правда, і "цікаві та неординарні" ситуації.

Про один з таких "креативних" підходів правоохоронців для зупинки автівки розповів адвокат Роман Сімутін. Він згадав про унікальний випадок, кол— йому подзвонив клієнт та розповів, що поліцейські, які зупинили автівку, вимагають надати документи для… перевірки по базі безвісти зниклих.

"Це, мабуть, якась комедія чи розіграш. Адже це не авто в розшуку спинили для перевірки по базі номерів чи моделей. По суті, зупинили водія аби запитати чи він, не дай Боже, не загубився? Та й заодно перевірити його документи. А там уже як пощастить. Може, на рівному місці розведуть на протокол про відмову від огляду на стан сп’яніння, і, якщо водій його таки необачно підпише, то буде їм +1 протокол для статистики, а водію — надуманий штраф і реальна халепа", — пише адвокат.

Він порадив водіям завжди бути "пильними та тверезими, як за кермом, так і думками", а також знати 11 законних підстав для зупинки автомобіля та 6 законних підстав перевірки документів — ці питання регламентують статті 32 та 35 закону "Про Національну поліцію".

До речі, під час зупинки транспортного засобу поліцейський зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки (ч. 2 ст. 35 Закону України "Про національну поліцію").

Крім того, у разі звернення водія до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити у разі вимоги службове посвідчення, з можливістю ознайомлення інформації, що в ньому міститься (ч. 3 ст. 18 Закону України "Про національну поліцію").

Читайте також:

"Потрібно було розвернутися": відома українська співачка потрапила в аварію дорогою на концерт

Від таких цін у водіїв очі на лоб полізуть: в Україні хочуть підвищити вартість автогазу аж утричі

На ньому розвозили сніданки: як виглядав рідкісний електромобіль ВАЗ, про який мало хто знав

Як зрозуміти, що автомобіль був у серйозній аварії: зверніть увагу на ці ознаки

На Україну чекають справжні зимові аномалії: синоптик розповіла, якою буде погода