Запітнілі скла в машині - це поширена проблема, яка може виникнути в будь-яку пору року, але найчастіше зустрічається в осінньо-зимовий період і навесні через підвищену вологість і перепад температур.

Докладніше про те, що потрібно зробити, щоб у машині не запітніли шибки, читайте в нашому матеріалі.

Існує кілька причин, з яких скла в машині можуть запітніти:

  • Підвищена вологість повітря зовні чи всередині салону. Якщо на вулиці сиро, то волога, що випаровується, наприклад, з одягу людей, утворює конденсат на вікнах. Також підвищення вологості повітря в салоні може бути спричинене надмірним потовиділенням пасажирів, мокрим взуттям або одягом, а також несправністю кліматичної системи.
  • Негерметичність салону. Якщо ущільнювачі дверей або вікон пошкоджені або висохли, то салон може проникати волога ззовні.
  • Неправильна робота кліматичної системи. Якщо піч або кондиціонер не працюють належним чином, вони не зможуть ефективно видаляти вологу з повітря в салоні.

Як запобігти запотіванню скла

Щоб запобігти запотіванню скла, необхідно виконувати такі дії:

  • Зберігайте чистоту салону та скла. Бруд та пил перешкоджають циркуляції повітря, що може призвести до підвищення вологості в салоні.
  • Регулярно змінюйте салонний фільтр. Салонний фільтр затримує пил та інші частинки, які можуть також сприяти підвищенню вологості повітря у салоні.
  • Очищайте дренажні отвори. Дренажні отвори необхідні видалення конденсату із системи кондиціонування. Якщо вони забиті, то конденсат накопичуватиметься на склі.
  • Використовуйте спеціальні засоби від запотівання скла. Ці засоби утворюють на скла тонку плівку, яка перешкоджає утворенню конденсату.

Народні засоби

Крім спеціальних засобів, від запотівання скла можна позбутися за допомогою народних методів:

  • Натріть скло піною або гелем для гоління. Піна або гель для гоління утворюють на шибках тонку плівку, яка перешкоджає утворенню конденсату.
  • Нанесіть на скло суміш гліцерину та спирту (у рівних пропорціях). Гліцерин перешкоджає утворенню конденсату, а спирт знежирює скло.
  • Натріть скло лимоном. Лимонна кислота має антибактеріальні властивості і запобігає появі плісняви ​​на склі.

В цілому, найефективніший спосіб запобігти запотіванню скла – це правильно використовувати кліматичну систему. Якщо ви регулярно виконуватимете профілактичні заходи, то зможете уникнути цієї проблеми.

Читайте також:

Щоб не потрапити в халепу: коли насправді потрібно переходити на зимову гуму

Рідко ламаються і недорогі в обслуговуванні: названо машини, які ніколи не підведуть

Такий би зараз виділявся на дорогах: як виглядав рідкісний мінівен ЗАЗ