В Україні можливі зміни до правил обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів (автострахування).

Про це пише «obezrevatel».

Законопроект, уже ухвалений у першому читанні у Верховній Раді, спрямований на поступове збільшення страхових сум до рівня європейських стандартів та розширення використання "європротоколу".

Крім того, запропоновані зміни дозволять особі, яка постраждала внаслідок нещасного випадку, вимагати страхової компенсації, навіть якщо винуватця не застраховано.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев заявив, що комітет рекомендує ухвалити законопроект у повному обсязі. Запропоновані заходи включають:

Поступове збільшення максимальної суми страхової виплати для приведення її у відповідність до стандартів Євросоюзу.

Впровадження швидких гарантійних виплат постраждалим особам для страховиків-банкрутів протягом 90 днів, що значно скорочує час обробки.

Введення прямого відшкодування у всіх випадках дорожньо-транспортних пригод, у яких збитки обмежуються транспортними засобами. Це дозволить жертвам вимагати компенсації від своєї страхової компанії, навіть якщо винна сторона не має страховки.

Розширення застосування європротоколу, що дозволяє особам, які потрапили в аварію, звертатися за страховим відшкодуванням без залучення поліції.

У зв'язку з цим зросла вартість різноманітних адміністративних послуг у сервісних центрах МВС України. З 1 січня 2024 року переглянуті ціни включають:

Видача посвідчення водія: 230 грн.

Теоретичні іспити: 250 грн.

Практичні іспити: 420 грн.

Реєстрація та перереєстрація автомобіля: 350 грн.

Ці коригування є значним збільшенням порівняно з попередніми витратами для українських водіїв.

Читайте також:

Його захочеться з'їсти відразу весь: рецепт татарського салату з яловичиною та картоплею

На яку зарплату можна влаштуватися у Європі та кого беруть на роботу

На Землю впав астероїд, уламки якого виявилися дуже рідкісною речовиною