Ціни на автомобілі в Європі демонстрували стабільність протягом тривалого часу, але прогнози інституту досліджень авторинку свідчать про ймовірне зниження вартості протягом 2024 року.

Індекс цін AUTO1 Group, який відстежує зміни цін щомісяця, підтримує цей прогноз, вказуючи на поступове, хоч і незначне, зниження.

В аналізі цін на вживані автомобілі в Євросоюзі за 2023 рік зауважено, що загальна динаміка залишалася стабільною, з невеликим зменшенням на 1,6% із січня по грудень.

Незважаючи на це, ціни у грудні 2023 року зберігалися на рівні, що перевищує 25% порівняно з груднем 2019 року, що передував пандемії COVID-19.

Результати останнього опитування AUTO1 серед дилерів у Європі надають додатковий контекст.

7,6% респондентів вважають поточні ціни на вживані автомобілі дуже сприятливими для свого бізнесу, тоді як 38,0% висловлюють побоювання щодо негативного впливу цих цін на їхню ділову активність. Серед дилерів 54,4% вважають, що поточний рівень цін є нейтральним для їхнього бізнесу.

Незважаючи на стабільність цін у 2023 році, лише 25,9% опитаних дилерів вірять, що ціни на вживані автомобілі збережуть стабільність і у 2024 році.

13% дилерів очікують зростання цін, тоді як 61,1% висловлюють прогноз про зниження цін цього року. Значна частина німецьких (64,8%) та італійських (72,2%) дилерів висловлюють впевненість у подальшому зниженні цін.

AUTO1 Group зазначає, що понад 60% своїх дилерів-партнерів у Європі прогнозують зниження цін на вживані автомобілі у 2024 році і вбачають у цьому можливість для розширення клієнтської бази.

Компанія висловлює надію на позитивний вплив на ринкові транзакції та готовність до тісної співпраці з дилерами-партнерами у перспективі успішного 2024 року.

Читайте також: