Кожен водій знає, що якщо дотримуватись всіх правил ПДР і їздити на допустимій швидкості, то не доведеться думати, що робити зі штрафами і як їх уникнути. Ще б пак, в Україні з червня 2020 року діють комплекси фіксації порушень ПДР (КАФ), що, за даними МВС, дало змогу в кілька разів знизити кількість аварій і смертельних у ДТП. Тепер їх стане ще більше.

Так, перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький повідомив, що на дорогах України з 1 січня розпочали роботу ще 50 комплексів автоматичної фіксації правопорушень і тепер їхня загальна кількість складає 265.

"19 комплексів працювали до повномасштабного вторгнення і відновлять свою роботу, а ще 31 прилад контролю почне працювати вперше", - написав він у телеграм-каналі.

Так, в Борисполі запрацюють вперше 2 комплекси:

  • вул. Броварська, 1-А, напрямок спрямування приладу вул. Глібова;
  • вул. Київський шлях, 2-Б, напрямок спрямування приладу вул. Чумацька.

В Полтаві запрацює вперше 1 комплекс:

  • вул. Європейська, 108, напрямок спрямування приладу вул. Раїси Кириченко.

В Житомирській області запрацюють вперше 2 комплекси:

  • на 190 км+150 автодороги М-21, напрямок спрямування приладу м. Бердичів;
  • на 247 км+134 автодороги М-06, напрямок спрямування приладу м. Київ.

Крім того, Білошицький уточнив, що в Києві та області додали 8 комплексів (нових - 4), у Миколаєві та області - 12 (6), м. Кривий Ріг - 2 (2), у Чернігові та області - 6 (5), у Вінницькій області - 3 (1), у Волинській області - 1 (1), у Закарпатській - 1 (1), в Івано-Франківській - 4 (4), у Львові та області - 5 (1) і в Одеській області - 3 (3).

Зазначимо, що на даний момент в Україні камерами фото- та відеофіксації фіксується лише перевищення швидкості. Штраф при цьому накладається у дистанційному режимі на власника транспортного засобу: за перевищення швидкості більше ніж на 20 км/год - 340 грн; більше ніж на 50 км/год - 1700 грн. - це передбачено ст. 122 (Перевищення встановлених обмежень швидкості) КУпАП.

Письмове повідомлення про порушення швидкості надходить через 3-5 днів після його фіксації. У власника машини є 10 днів з моменту отримання повідомлення про штраф на його оскарження.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення РФ камери вимкнули, однак у травні 2022 року після смертельної аварії на Рівненщині з великою кількістю жертв, на дорогах України було відновлено роботу 128 камер автоматичної фіксації швидкості у 20 містах і за межами населених пунктів у 10 областях України.

Читайте також:

Куля "прошила" голову: командир російської авіабази, з якої злітають літаки для обстрілів України, втратив сина

Адже про це не всі знали: хто з українців може отримувати пенсію у розмірі 8000 гривень

Українцям у Польщі збільшують виплати: кому і на скільки