Всі знають, що поведінка нетверезої людини не піддається жодним прогнозам, а якщо п'яний сів за кермо, то його вчинки зовсім непередбачувані. І справді, алкоголь розсіює увагу, знижує пам'ять, збільшує час реагування, порушує координацію руху, вольову регуляцію. В результаті водієві потрібно більше часу для оцінки дорожньої обстановки, прийняття рішення та виконання необхідних дій. Не дивно, що алкоголь є найчастішою причиною ДТП.

Так як п'яний водій за кермом автомобіля створює загрозу для життя та здоров'я всіх учасників дорожнього руху, то ще 2021 року депутати ВР України затвердили жорстке покарання за їзду у нетверезому стані. Так, якщо нетверезого водія співробітники поліції зловлять уперше, то штраф становитиме 17 000 гривень із позбавленням прав водія до одного року. Якщо ж правопорушення повториться, тоді сума покарання збільшиться вдвічі і дорівнюватиме 34 000 гривень. При цьому кожен із цих штрафів супроводжується позбавленням права керувати автомобілем терміном від 1 року до 10 років.

2023 року водія не оштрафують, якщо алкотестер покаже вміст алкоголю менше 0,2 проміле.

Посилання:

  • проміле - це індикатор, що визначає вміст молекул спирту (у міліграмах) на літр крові.

Але це не означає, що є допустима кількість алкоголю, яку можна випити перед поїздкою за кермом. Таке значення прийнято, щоб компенсувати похибку приладів та виключити штрафи, коли людина випила квас чи кефір.

Так, на практиці давно перевірено, що якщо випити 1 літр квасу і відразу перевіритись на алкотестері, то концентрація спирту злетить до 0,9 мг/л. Крім того, концентрація етанолу в крові може збільшитись після тарілки окрошки на квасі або склянки кефіру.

У поліції кажуть, що пити квас чи кефір та керувати автомобілем в один день можна, але краще почекати 1-2 години, а потім сідати за кермо.

Через скільки можна сідати за кермо після алкоголю

Те, як швидко людина тверезіє, залежить від багатьох факторів: ваги, віку, статі (у жінок алкоголь виводиться повільніше), рівня метаболізму. А також від міцності випитого напою. Кожен водій повинен знати, що терміни виведення алкоголю з організму є приблизними та залежать від індивідуальних особливостей людини.

Пиво міцністю 5-6% (100 мл) виводиться за 50-55 хвилин, якщо вага людини 60 кілограмів; за 40 хвилин, якщо 80 кілограмів; за 30 хвилин за вагою 100 кілограмів.

Вино (11-12%, 100 мл) виводиться за годину 40 хвилин при вазі 60 кг; година 20 хвилин - 80 кіло; за годину за вагою 100 кілограмів.

Горілка (40%, 10 мілілітрів): п'ять годин 50 хвилин для людей вагою 60 кілограмів; чотири години 20 хвилин при вазі 80 кг; 3:00 35 хвилин при вазі 100 кіло.

При цьому дозволені 0,2 проміле у співвідношенні з популярними спиртними напоями виглядають так:

Червоне сухе вино

  • чоловіки – 200 г
  • жінки – 100 г

Ігристе вино

  • чоловіки – 200 г
  • жінки – 100 г

пиво

  • чоловіки – 500 г
  • жінки – 330 г

Бренді, віскі

  • чоловіки – 50 г
  • жінки – 30 г

Горілка

  • чоловіки – 50 г
  • жінки – 30 г

Читайте також:

Щоб не загробити машину: що потрібно знати про пересування містом у дощі

Навіть зараз таку б викрали прямо з-під будинку: як виглядав найперший ЗАЗ "Таврія"

Ось це у них працювала "метушня": для чого досвідчені радянські водії підсипали цукор у систему охолодження

Так чи ні: чи потрібно прогрівати двигун машини, коли настають холоди