Ніхто не заперечуватиме, що трагічні наслідки ДТП часто є причиною незнання водіями правил дорожнього руху та надання першої медичної допомоги. А вся річ у тому, що права легко просто купити. Саме тому у липні 2023 року МВС почало посилювати контроль за складанням теоретичного та практичного іспитів на отримання посвідчення водія. Так було вирішено в автомобілях для практичного іспиту встановлювати відеокамери з аудіозаписом, щоб контролювати всі рухи рук і ніг кандидата у водії та екзаменатора.

І справді, якщо вірити статистиці, то з першої спроби посвідчення водія вдається отримати не більше 35% автоновачків. Серед причин "неуспішності" як слабке знання ПДР, а й відсутність навичок водіння. Крім того, причиною "провалу" може бути неуважність, невміння слухати інструктора і навіть неправильно обраний одяг.

Всім відомо, що при складанні іспиту допускається три некритичні помилки або одна критична:

  • до несерйозних помилок можна віднести невключений поворотник, їзда над тій смузі, поворот над ту смугу тощо. буд.;
  • серйозними помилками може бути проїзд на червоний, ненадання пріоритету на перехресті, створення аварійної ситуації, ДТП тощо.

І ось завдяки прес-службі Київської міської прокуратури стало відомо, що у Києві можна було за гроші скласти іспит з водіння з першого разу.

Так, правоохоронці викрили трьох співробітників автошкіл та одного співробітника територіального сервісного центру МВС, які за гроші допомагали кандидатам у водії складати іспити.

Хто був організатором цієї злочинної схеми – прес-служба Київської міської прокуратури не уточнила.

За даними досудового слідства, співробітники автошкіл оснастили учбові автомобілі додатковими педалями акселератора. Завдяки цьому навчальними машинами насправді керували інструктори, а кандидати у водії лише крутили кермо, імітували перемикання коробки передач і по команді включали сигнали повороту.

Адміністратор територіального центру МВС на це "заплющував очі" та ставив позитивну оцінку за практичний іспит. Кожен кандидат у водії за це платив зловмисникам 450 доларів.

За даними фактами слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за трьома статтями Кримінального кодексу України. Співробітнику територіального сервісного центру МВС повідомили про підозру у злочині за ч. 1 ст. 366 КК України (Службове підроблення), а трьом співробітникам автошкіл – підозра за ст. 369 (Хабар) та 190 (Шахрайство) КК України.

Досудове слідство триває.

На жаль, прес-служба Київської міської прокуратури не повідомила про те, співробітників яких автошкіл підозрюють у цих злочинах.

Зазначимо, що з 1 серпня 2023 року кількість спроб для складання практичного іспиту є необмеженою (раніше допускалося лише 3 спроби) протягом 2-х років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки в автошколі. Інтервал між спробами – 10 днів.

Читайте також:

Колишній полковник російської розвідки готовий здати Путіна: розповість і про вторгнення в Україну, і про дітей, і про розстріли

Не всі автомобілісти про це знають: коли треба підкачувати колеса, а коли їх треба приспустити

У британській розвідці розповіли про зброю, якою всіх залякував Путін: вона не добиває до України

Робота у Польщі: кого готові працевлаштувати бодай завтра. Список вакансій