У деяких моделях автомобілів четверта педаль використовується для спеціального призначення - гальма стоянки, часто званого "ножичним гальмом". Ця функція зазвичай зустрічається в автомобілях з автоматичною коробкою передач, як Toyota Crown або Camry.

Ножичне гальмо зазвичай розташовується трохи збоку від основних педалей, поруч із підставкою для ніг водія, щоб уникнути плутанини з педалями акселератора або гальма. Він відносно невеликий та простий в управлінні – водій просто натискає на нього ногою.

Ножичне гальмо складається з ключових елементів, у тому числі ручки розгальмовування, троса, що з'єднує ручку і педаль, педалі гальма стоянки, гальма троса і самого гальма стоянки.

Цей тип гальма стоянки набув популярності в північноамериканських автомобілях і японських автомобілях з правостороннім управлінням. Європейські бренди, такі як Mercedes-Benz, також використовують ножичне гальмо, хоча деякі моделі тепер оснащені електронними гальмами стоянки.

В останні роки спостерігається зрушення у бік електронних гальм, що поступово замінюють механічні. Електронні гальма стоянки мають такі переваги, як більш ефективне гальмування в екстрених ситуаціях, функція автоматичного утримання на схилі, збільшений простір для зберігання речей між передніми сидіннями і покращена естетика салону.

Крім того, електронні системи усувають побоювання щодо ступеня затягування ручного гальма, забезпечуючи стабільну роботу.

Читайте також:

Від магазинної ви тепер відмовитеся: рецепт домашньої сиров'яленої ковбаси, яку захочеться їсти щодня

Готуйтеся до нових цін: на скільки подорожчають квитки на поїзди з Києва до Польщі

Багато хто цього не знав: коли потрібно хрестити дитину і коли це робити заборонено