Як і багато інших автозаводів, ЗАЗ проектував та збирав досить цікаві моделі автомобілів, але з різних причин на конвеєрні лінії вони не вставали. Часто такі питання вирішувалися у високих кабінетах, не думаючи про перспективи проектів. Ось наприклад, легка вантажівка ЗАЗ-2301 "Снага" вантажопідйомністю 1 тонна.

Йдеться про автомобіль, який міг би скласти хорошу конкуренцію Газелі.

Відомо, що вантажівка ЗАЗ-2301 мала двигун об'ємом 1500 кубічних сантиметрів і потужністю 74 к.с. Максимальна швидкість 120 км/год. Витрати палива близько 11 літрів на 100 кілометрів. Визначимо, що цей автомобіль відповідав духу часу, мав задній привід, передню пружинну та задню торсіонну підвіску, а також дискові гальма.
Щоправда, нещодавно стало відомо, що легка вантажівка ЗАЗ-2301 "Снага" не був повністю власною розробкою ЗАЗу, як вважалося донедавна. Виявляється, його зробили разом із Трнавським автомобільним заводом із Чехословаччини. У різних джерелах вказується рік початку робіт 1989 чи 1993.
1995 року машина пройшла всі випробування і після цього їздила різними виставками, але так і не пішла в серію.

Було зібрано три прототипи різних кольорів: червоний (виставковий), білий і темно-червоний.

Хоча усі прототипи були бортовими вантажівками, планувалися й інші версії. Спроектували "Снага" із чотиридверною кабіною, а також фургон, мікроавтобус, самоскид і навіть будинок на колесах.

Раніше вважалося, що всі прототипи були порізані на металобрухт, однак відносно нещодавно виставковий екземпляр ЗАЗ-2301 Снага" з'явився у музеї транспорту у Братиславі (Словаччина). Щоправда, на табличці на лобовому склі інше ім'я Nua TAZ 1500 VA.

По фотографіях видно досить пошарпаний стан зразка, що зберігся.

Читайте також:

ЗАЗ для Бетмена: у мережі показали унікальний матовий чорний Запорожець, з рідкісними фарами

Трудяга для села: як виглядав унікальний ЗАЗ із кузовом, де можна було перевозити і картоплю, і кабанчика

Так виглядали лише іномарки: яким має стати найперший ЗАЗ "Таврія" кінця 70-х років

На нього все ще заглядаються: у мережі показали унікальний ЗАЗ кабріолет із прямокутними фарами