Знання того, коли слід змінювати гальмівні колодки, має вирішальне значення для безпеки вашого автомобіля. Ось деякі ознаки того, що, можливо, настав час замінити гальмівні колодки:

Мінімальна залишкова товщина.

Мінімальна безпечна товщина фрикційної накладки становить приблизно 2 мм. Коли підкладка наблизиться до цієї товщини, настав час задуматися про заміну.

Деякі сучасні автомобілі мають на панелі приладів попереджувальне повідомлення, яке скаже про знос гальмівних колодок. Однак, не всі автомобілі мають цю функцію.

Скрип.

Деякі моделі гальмівних колодок оснащені спеціальними скриплячими пластинами, які видають безперервний пронизливий скрип, коли колодки зношені та контактують з гальмівними дисками. Це може бути звуковим попередженням.

Вібрації при гальмуванні.

Якщо при гальмуванні ви відчуваєте незвичайну вібрацію, це може бути ознакою зношених гальмівних колодок.

Подовжений гальмівний шлях.

Помітне збільшення гальмівної колії може вказувати на те, що гальмівні колодки більше не забезпечують ефективне гальмівне зусилля.

Металеві частинки на колесо обід.

Наявність металевих частинок у чорному нальоті на обід колеса говорить про підвищений знос гальмівного диска через зношені гальмівні колодки.

Гучний металевий скрегіт.

Найтривожніша ознака — гучний металевий скрегіт. Це свідчить про те, що фрикційні накладки повністю зношені, а опорні пластини колодок безпосередньо контактують з дисками гальмами або барабанами, викликаючи значні пошкодження.

Щоб точно оцінити стан гальмівних колодок, краще оглянути їх, знявши колеса. У разі барабанних гальм подальша перевірка може вимагати розбирання барабана. Регулярне технічне обслуговування та своєчасне усунення цих ознак можуть допомогти забезпечити безпеку та ефективність гальмівної системи вашого автомобіля.

Читайте також:

Наступного року виростуть під півтора метри: як правильно обрізати троянди на зиму

Такий лише один у всьому світі: як виглядає рідкісний український позашляховик, зроблений у Тернополі

Не стало Сергія Сивохо, йому було 54 роки. Все сталося рано вранці