Якщо вірити статистиці, то найбільше ДТП в Україні та й у світі теж відбувається за участю водіїв 30–40 років зі стажем водіння понад 15 років. Вся справа в тому, що в порівнянні з новачками такі автомобілісти почуваються за кермом більш впевнено та ведуть менш обережно. При цьому факторів, які відволікають водія, з кожним роком стає дедалі більше.

Сонце

Дослідження показали, що навіть рідкісне осіннє та зимове сонце стає найчастішою причиною аварій із усіх факторів недостатньої видимості. Ще б пак, коли сонце світить у чоло, водій часто їде наосліп, сподіваючись на авось.

На допомогу водієві звичайно йдуть сонцезахисні козирки, спеціальні окуляри тощо, але мало хто при цьому знижує швидкість. А треба було б: у таких невинних, здавалося б, ситуаціях нічого не варто не помітити пішохода, який надумав перебігти дорогу.

Смартфони

У сучасному світі практично кожен водій дозволяє собі час від часу розмовляти телефоном під час керування машиною.

А тим часом, вчені довели, що використання телефону під час їзди збільшує небезпеку аварії в 4 рази, причому відправлення повідомлень збільшує цю небезпеку в 6 разів, і навіть отримання повідомлення відволікає мінімум на 5 секунд.

Гарні люди

Розмови за кермом на підвищених тонах відволікають водія не гірше за смартфони. Гальмуються моторні функції – у критичній ситуації водій просто не встигне загальмувати, повернути тощо. Коротше кажучи, всіма силами припиняйте будь-які спроби з'ясувати стосунки за кермом.

Їжа за кермом

Приймати їжу за кермом дуже шкідлива звичка багатьох водіїв. Особливо це стосується випадків, коли водій намагається на ходу автомобіля вживати гарячу їжу або напої.

Навіть не потрапляючи в ДТП, власник машини, який вирішив одночасно втамовувати голод і керувати транспортом, ризикує обпектися або забруднити салон шматками їжі, що впали, і краплями від напоїв. Також водій сильно відволікається від дороги, коли намагається відкрити упаковку з будь-яким продуктом або відкрутити кришку пляшки напою. Процес може ускладнитися, якщо їжа впаде на килимок авто, а водій намагатиметься її дістати, не припиняючи руху. Такі дії наражають на ризик безпеку і пасажирів, і людини за кермом.

Гучна музика

Давно доведено, що надмірно гучна музика, що доноситься з колонок, не тільки заважає оточуючим, але й значно знижує швидкість реакції водія на дорожню обстановку, що швидко змінюється. Через музичний шум людина за кермом не чує попереджувальних сигналів від інших учасників руху, через що може просто не встигнути відреагувати на небезпечну ситуацію.

Крім того, певна гучна музика є збудником нервової системи, що робить водія агресивнішим на дорозі, що може також призвести до ДТП.

Читайте також:

До цього додумалися ще радянські водії: як швидко очистити скло від льоду, не прогріваючи машину

І хтось до цього додумався: для чого багато водіїв додають в бачок омивача кондиціонер для білизни.

Зараз би перед таким збиралися черги: як виглядав перший київський тролейбус із "сумними очима"

Був схожий на щось інопланетне: як виглядав рідкісний радянський автомобіль "Дельфін"