В Україну ночами приходять перші нічні морози, тому серед автовласників відновилися суперечки про те, чи прогріватиме автомобіль перед поїздкою чи ні.

Так, багато водіїв упевнені, що якщо не прогрівати автомобіль у холодну пору року, то створюються умови, коли механізм працює на межі своїх можливостей і може швидко зламатися. На думку водіїв зі стажем, щоб уникнути поломки, потрібно розігріти мотор хоча б до 50° - це нормальна температура, за якої "розтає" масло і починається його рух за механізмами.

А ось працівники автомайстерень стверджують, що до настання морозів мінус 12-15 градусів спеціальний прогрів двигуну не потрібно. Експерти кажуть, що сучасні олії дозволяють будь-якому двигуну працювати безперебійно та із збереженням ресурсу навіть у невеликий холод.

Проте, за словами тих самих експертів, сильніші морози накладають певні обмеження на запуск турбомоторів.

"Якщо ми говоримо про сильні морози, то бензиновий атмосферний мотор знову ж таки можна не прогрівати. Жодних проблем з цим немає. Якщо говорити про бензиновий двигун з турбіною, то для того, щоб турбіна нагрілася, а система мастила повноцінно запрацювала, можна прогріти мотор близько однієї хвилини, цього достатньо», - додає експерт.

Більше тривалого прогріву вимагає дизельний двигун, причому як з турбіною, так і без неї. При морозі в мінус 15 градусів дизель варто прогріти протягом 3–5 хвилин, каже Конєв: «Солярка має властивість трохи загусати в морозну пору року. Щоб паливо у фільтрах стало рідкішим, машину можна кілька хвилин прогріти. Якщо цього не робити, то нічого страшного теж не станеться. Ця думка ґрунтується на особистому досвіді роботи з автомобілями. Але якщо температура на вулиці вища, то, повторюся, нічого прогрівати не треба».

Читайте також:

Машину називали "золотою": як виглядав останній ЗАЗ "Таврія", що зійшов з конвеєра

Український військовий вивчив начинку російських FVP-дронів і розповів, чого не вистачає ЗСУ

Чому в жодному разі в машині не можна включати кондиціонер взимку навіть для швидкого обдування скла

Можна отримувати 60 тисяч гривень: українцям розповіли про популярні вакансії