ЗАЗ-970 - досить сміливий проект радянських інженерів, які, користуючись зовсім скромними можливостями, спробували зробити максимально корисні та практичні машини, так необхідні країні.

Опубліковано рідкісні активні фотографії унікальних автомобілів сімейства ЗАЗ-970.

Відомо, що лінійка ЗАЗ-970 налічувала п'ять різних моделей підвищеної прохідності та всі ці позашляховики використовували агрегати "горбатого" ЗАЗ-965. Їх розробили 60 років тому на Запорізькому автозаводі. Про це пише сайт Car.

Отже, першою побачила світ невелика вантажівка ЗАЗ-970, яка отримала прізвисько "Точило". Його вантажопідйомність становила лише 350 кілограмів. Однак саме вантажівка ЗАЗ-970 стала відправною точкою для створення цілого сімейства автомобілів "Целіна", до якої увійшли вантажний фургон 970Б, вантажопасажирський фургон 970В та пікап 970Г. Провідним конструктором проекту був Лев Мурашов – виходець із МЗМА.

Третім автомобілем у сімействі став пікап 970Г з вантажопідйомністю 400 кілограмів! 970Б/970В і 970Г мали відмінну прохідність, проте висока посадкова і вантажна висота (півметра) і виявлена ​​в ході випробувань слабка надійність змусила поставити на проекті, який колись здавався дуже перспективним, хрест.

Читайте також:

Такий би зараз виділявся на дорогах: як виглядав рідкісний мінівен ЗАЗ

Його називали "український мустанг": як виглядав рідкісний ЗАЗ для обраних, про якого ви не знали

Була і сімейна, і молодіжна: як виглядали рідкісні ЗАЗ "Таврія", про які мало хто знав