Фантастичні фільми про майбутнє вже давно представили автомобілі, що літають. Тепер t ця вигадка втілюється в реальне життя. Ще б пак, перший електричний літаючий автомобіль схвалений для випробувань Федеральним управлінням цивільної авіації США.

У рамках Міжнародного автосалону в Детройті каліфорнійська компанія Alef Aeronautics представила проект власного електромобіля під назвою Alef Model A.

Model A рекламується як єдиний літаючий автомобіль з можливістю вертикального зльоту та посадки. Він здатний робити зліт, як звичайний квадрокоптер. Після зльоту легкий каркасний корпус повертається на 90 градусів навколо капсули з пасажирами, і машина переходить у горизонтальний політ. При цьому бічні сторони корпусу автомобіля стають відповідно верхнім та нижнім крилом.

Нова розробка американської фірми не має крил і працюють швидше як eVTOL: пропелери, що забезпечують можливість вертикального зльоту та посадки, приховані під сітчастими панелями корпусу.

Хоча електромобіль, представлений у Детройті, є прототипом, а не готовим серійним продуктом, він має функціональні гвинти, які можна було побачити в дії.

За словами розробників, новинка для польоту задіяє не менше восьми електродвигунів. При цьому Alef Model A може подолати до 322 км дорогами загального користування, або близько 177 км повітрям на одному заряді батареї.

У Alef планують почати продажі моделі в 2025 році з очікуваною ціною 300 000 доларів (29 млн рублів). У компанії підтвердили, що отримали спеціальний сертифікат льотної придатності для початку тестування машини як транспортний засіб, що літає.

Читайте також:

"Ніхто нас не покине": Арестович розповів, чого очікувати від співпраці Путіна з Північною Кореєю

Прямо в "черево": з'явилося фото російського бойового корабля на подушці після удару морського дрона

Навіть заборонили одягати військову форму: як зараз виглядає путінський генерал Суровікін, якого з ганьбою звільнили