Кожен водій повинен регулярно дивитися рівень масла в двигуні. Ще б пак, це допоможе уникнути швидкого зносу всіх елементів в моторі, адже якщо буде недостатньо масла, буде виникати сухе тертя деталей і відбудеться швидке зношування.

Отже, для того щоб самостійно стежити за рівнем змащувальної рідини в моторі є спеціальна щура, яку легко дістати з підкапотного простору. Перевіряти рівень можна лише візуальним способом. На щупі є дві позначки Min і Max, масло повинне перебувати між даними позначками.

Важливо!

  • За рівнем рідини слід завжди стежити незалежно від того, новий автомобіль чи ні. Не треба сподіватися, що в машині з маленьким пробігом рівень масла завжди буде в нормі.

Інструкція, як правильно перевірити рівень масла в автомобілі:

Перед перевіркою масла потрібно прочитати керівництво до автомобіля - там має бути написано, як перевіряти рідину, що змащує: на холодний або на гарячий двигун.

Важливо!

  • Для перевірки використовують масляний щуп, який є у комплектації авто. Не варто брати для цього металеві стрижні, дерев'яні палички та інші пристрої. По-перше, з такого інструменту двигун може потрапити бруд. По-друге, на щупі є позначки, які допоможуть оцінити рівень масла в двигуні конкретного автомобіля.

Рівень масла в двигуні перевіряють тільки на машині, що рівно стоїть. Якщо проводити перевірку рідини на нерівному місці, водій отримає неточні дані про рівень.

Мотор попередньо прогрівають, а потім вимикають і залишають на хвилин 10 – за цей час гаряча олія стіче зі стінок та з маслопровідних каналів.

важливо!

  • Вимірювання виконують тільки на вимкненому двигуні, інакше масло розбризкається через патрубок і забруднене руки, обличчя, одяг.

Далі потрібно відкрити капот та зафіксувати його за допомогою опори.

Витягти щуп і подивитися колір та консистенцію олії. Якщо масляна рідина жовто-зеленого відтінку, це означає, що з нею все гаразд. Коли мастило набуває темно-коричневого або чорного кольору, це означає, що настав час міняти масло.

Рівень змащувальної рідини слід перевіряти щонайменше 2 рази. Перед зануренням щупа його необхідно протерти чистою ганчіркою або серветкою.

Подивитися рівень рідини. Якщо олія у нормальній кількості, вона перебуватиме посередині між двома відмітками на щупі.

Наслідки надлишку олії

Коли рівень високий, матеріал починає торкатися коленвала. При запуску двигуна рідина спінюється. В результаті знижується потужність мотора, в маслі з'являються бульбашки повітря, які прискорюють корозію металів та окислюють активні присадки. Надлишок матеріалу може потрапляти у вентиляційну систему картера.

Наслідки нестачі олії

Допускається зниження рівня олії до позначки MIN і трохи далі - з двигуном нічого не станеться. Найближчим часом необхідно долити матеріал.

Якщо рівень олії критично низький, машиною краще не користуватися. Двигун швидко перегріється, внаслідок сухого тертя на поверхні деталей з'являться задираки.

Читайте також:

Це стане в нагоді кожному автомобілісту: як швидко протверезіти, якщо скоро потрібно сідати за кермо

Чому автомобіль раптово почав бити струмом: що це означає і чи є в цьому небезпека

Ви здивуєтеся результату: як без проблем прибрати подряпину на вашому автомобілі. Прості поради

Щоб не потрапити в аварію: що потрібно перевірити в автомобілі перед тим, як сісти за кермо. Запам'ятайте це