Проект закону №8082, який внесений до порядку денного Верховної Ради, передбачає значні зміни у регулюванні сфери посвідчень водія в Україні.

Цей законопроект, який отримав позитивний висновок відповідних комітетів, надає державним виконавцям можливість тимчасово призупиняти дію посвідчень водіїв у певних випадках.

Згідно із запропонованими змінами, співробітники виконавчої служби отримають право призупиняти посвідчення водія у разі боргів громадян, несплати штрафів або аліментів.

Інформація про осіб, які тимчасово позбавлені права керування транспортними засобами, буде внесена до Єдиного державного реєстру Міністерства внутрішніх справ України.

Окрім цього, запропоновані зміни також вводять нові категорії водійських посвідчень, що дає детальне і чітке розмежування правил для різних видів транспорту.

Ці категорії охоплюють мопеди, мотоцикли з різною потужністю, легкові автомобілі, автобуси, вантажівки, тягачі та причепи, трамваї, тролейбуси та інші види транспортних засобів.

Крім того, пропонується скорочення терміну дії посвідчень водія для різних категорій.

Так, згідно з пропозицією, право на керування транспортними засобами категорій АМ, А1, А2, А, В1, В та ВЕ надається на 10 років, у той час як категорій С1, С1Е, С, РЄ, D1, D1Е, D, DЕ, ТЬ та Tm – на 5 років.

Законопроект також передбачає підвищення вікових вимог для отримання "прав" на керування мотоциклами, автомобілями та іншими видами транспорту.

Такі зміни спрямовані на безпеку учасників дорожнього руху та відповідність водіїв необхідним кваліфікаційним вимогам.