Кожному водієві не завадило б знати, що робити, якщо поліція його зупинить. Так, дуже важливо зберігати спокій, поводитися адекватно, не починати діалог першим, відповідати на всі питання співробітника поліції.

Досвідчені водії знають, щоб унеможливити ризики непорозуміння та погіршення ситуації, вести діалог з поліцейським під час зупинки потрібно максимально стримано і без провокацій.

Далі пропонуємо докладну інструкцію, що робити, якщо машину зупинила поліція:

  • зупинитися у зазначеному патрульному місці та включити аварійні сигнальні вогні;
  • тримати руки на видному місці та не залишати авто;
  • вислухати патрульного, не відчиняючи двері;
  • пред'явити документи, не передаючи їх поліцейському;
  • у разі незгоди, висловлювати свої аргументи і з'ясовувати ситуацію, що склалася;
  • за бажанням ведіть фото та відео реєстрацію того, що відбувається, ви маєте на це право.

Розглянемо помилки водіїв під час зустрічі з поліцією.

Виправдовуватися

Не варто відразу починати виправдовуватися, тому що зупинка поліцейським може статися через робочі причини. Наприклад, представнику влади знадобилися свідки події. Зайві виправдання викликають підозри.

Виходити з авто без запрошення

Поліцейський, якщо у нього виникне необхідність, може запропонувати водієві вийти з автомобіля. Але водій може залишитися за кермом та спілкуватися з ним через відкрите скло. Якщо ви відразу вийдете з авто, поліцейський може вас у чомусь запідозрити.

Погоджуватися з порушенням правил, якщо не порушували

Поліцейські теж люди і, отже, можуть помилятися. Якщо ви впевнені, що не порушували ПДР, вимагайте занести це до протоколу та шукайте докази своєї невинності. Це може бути запис камер відеоспостереження, відеореєстратора, свідки події.

Похвалятися знанням законів…

Буває, що водії, відчуваючи свою невинність у порушенні правил дорожнього руху, починають це доводити поліцейському. Зазначимо, що кожен водій, природно, зобов'язаний знати ПДР та свої права, але не варто хвалитися надмірними знаннями. Це досить некоректна поведінка під час спілкування з поліцією, оскільки найчастіше водій посилається не на конкретну норму закону, а на слова якогось юриста.

Якщо ви вважаєте, що не порушували ПДР – напишіть про це у протоколі.

Жарти в сторону

Мати почуття гумору – це дуже добре. Однак рекомендується спілкуватися з поліцейськими шанобливо, спокійно, без лестощів, улесливості та жартів. Якщо він відпускає вас і бажає щасливої ​​дороги, просто побажайте йому гарного чергування.

"Нариватися"

Деякі водії, коли їх зупиняє поліція, починають "гнути пальці", "тикати", загрожувати "зняти погони" і т.д. Це поганий метод спілкування з правоохоронцями, адже дуже легко нарватися на неприємності. Поліцейський, можливо, зупинив вас формально, але після такого початку розмови він поставиться до вас із усією своєю принциповістю.

Хабарі

Це найгірший спосіб уникнути відповідальності. Законодавством України передбачається кримінальна відповідальність не лише за отримання хабара, а й за його передачу. Найкраще сплатити штраф.

Читайте також:

Названо два українські міста, які росіяни хочуть захопити до виборів Путіна, щоб він був переможцем

Батькам це потрібно знати: на скільки збільшать виплати на дітей та як зміняться суми з 1 січня

Такі хитрощі могли вигадати лише в СРСР: як радянські водії за допомогою гирі обманювали державу

У США зробили важливу заяву про переговори між Києвом та Москвою: мають бути на умовах України