Купівля та продаж автомобіля - це серйозна справа, але іноді люди вважають за краще використовувати довіреність замість укладання офіційного договору купівлі-продажу. Це може бути зручним, але є кілька важливих моментів, які слід врахувати.

Договір купівлі-продажу - це офіційна угода, в якій продавець передає автомобіль покупцю, та право власності оформляється документально. Окрім договору, покупець отримує технічний паспорт на своє ім'я. Це важливо тому, що він стає законним власником автомобіля.

Довіреність, з іншого боку, надає комусь іншому право діяти від імені власника автомобіля. Наприклад, за допомогою довіреності син може продати батькову машину. Проте власник автомобіля залишається юридично відповідальним за нього. Якщо трапляється аварія чи інше правопорушення, відповідальність лягає на власника, а не на того, кому видано довіреність.

Використання довіреності може викликати проблеми як продавця, так покупця. Наприклад, довіреність може бути відкликана будь-якої миті, і це може залишити покупця без автомобіля. Крім того, довіреність втрачає чинність при смерті продавця або визнання його недієздатним. У цьому випадку автомобіль може стати частиною спадщини та перейти до спадкоємців.

Якщо автомобіль було придбано у шлюбі, то у разі розлучення він може стати предметом судового розгляду. Власник-продавець також у будь-який момент може продати автомобіль сам.

Крім того, при покупці автомобіля через довіреність ви не можете перевірити його юридичний статус, наприклад, не дізнатися, чи не знаходиться він під заставою, арештом, чи не є викраденим.

Таким чином, використання довіреності для покупки автомобіля може бути зручним, але це не надійний спосіб. Для забезпечення безпеки та ясності угоди краще укласти офіційний договір купівлі-продажу, який можна зробити у нотаріуса чи сервісних центрах МВС.

Читайте також: