У радянській автомобільній історії один експериментальний автомобіль виділяється як сміливий прорив у технології переднього приводу.

НАМІ-0132, створений на базі Fiat-124 і що випускався в той же час, коли Волзький автомобільний завод у Тольятті готувався до серійного виробництва Fiat-124, дозволив заглянути в дискусію серед радянських автомобільних експертів про переваги переднього приводу для вітчизняних легкових автомобілів.

На той час точилися дискусії щодо можливості впровадження переднього приводу в радянські автомобілі. Були створені прототипи, що досліджують цю концепцію, взявши кузови існуючих задньопривідних моделей, таких як «Запорожець» та «Волга», та спробувавши адаптувати їх до нової технології.

НАМІ-0107: архівне фото
НАМІ-0107: архівне фото

НАМІ-0132 став ходовим прототипом передньопривідного автомобіля, в основу якого ліг Фіат-124. Він був оснащений двигуном від моделі Peugeot 204, який максимально відповідав стандартним характеристикам двигуна "Жигулів".

Цей двигун об'ємом 1130 кубічних сантиметрів видавав 53 кінські сили при 5800 об/хв.

Примітною особливістю НАМІ-0132 було поперечне розташування двигуна, нахилене під кутом 20 градусів до вертикалі. Видалення центрального тунелю в кузові автомобіля дозволило перемістити 4-ступінчасту коробку передач з гідравлічним приводом на рульову колонку, що відображає особливість автомобілів Peugeot.

Гальмівна система, кермо та підвіска автомобіля в основному складалися з компонентів Fiat. Однак для забезпечення переходу на передній привід провідну задню вісь замінила традиційна торсіонна балка.

Експериментальна "копійка" з переднім приводом: архівне фото
Експериментальна "копійка" з переднім приводом: архівне фото

Протягом 1970 року НАМІ-0132 проходив великі випробування разом із майбутньою класикою ВАЗ-2101, що мала задній привід. Вражає, що передньопривідна копійка під час випробувань показала кращу керованість.

Однак, незважаючи на ці перспективні результати, НАМІ-0132 так і не був запущений у масове виробництво, залишаючись зрештою захоплюючим розділом в історії радянських автомобільних експериментів.

Читайте також:

Попрацюйте своїми руками: як самостійно утеплити квартиру на 35%

Такого не було: в Україні помітили новий вид грибів. Чи можна вживати і як він виглядає

Кому доведеться платити за заміну старих лічильників на нові: деяким українцям доведеться повністю покрити витрати