Сильний дощ може створити неприємні ситуації при керуванні автомобілем. Коли вода потрапляє у повітряні отвори, вона може проникати у внутрішні частини двигуна, що може призвести до гідроудару, а також затоплення котушок запалювання та зупинки двигуна. Однак, калюжі на дорозі можуть створити серйознішу небезпеку, наприклад, до відмови гальм.

Докладніше про те, чому в дощ можуть погано працювати гальма, читайте у нашому матеріалі.

Якщо вода збирається в улоговинах, коліях чи поздовжніх ямах на дорозі, значно зростає опір коченню коліс автомобіля. Коли автомобіль потрапляє в таку калюжу, виникає момент розвороту, який тягне його убік. Чим глибша калюжа і вища швидкість, тим сильніший цей ефект. Особливо небезпечно, коли під одним колесом виявляється кілька водних перешкод, що може спричинити різке відхилення автомобіля убік, навіть на смугу зустрічного руху.

Такі моменти стають особливо небезпечними при різкому натисканні на гальмо педаль. Якщо колеса завантажені по-різному, одна сторона може ковзати на мокрому асфальті, що може призвести до неконтрольованого занесення автомобіля. Декілька наступних калюж можуть остаточно дестабілізувати автомобіль і призвести до його занесення.

Ще одна неприємна ситуація – це аквапланування. При великій швидкості колеса автомобіля можуть почати ковзати по поверхні води як плоский камінь, кинутий по воді. Це ковзання, хоч і триває лише кілька секунд, може бути достатнім, щоб автомобіль з'їхав з траєкторії та опинився на узбіччі чи зустрічній смузі. Основна небезпека аквапланування полягає у реакції водія. У таких ситуаціях гальмування або різке повертання керма може призвести до втрати контролю за автомобілем.

При їзді на мокрому асфальті слід пам'ятати, що зчіпні властивості значно нижчі, особливо на зношених шинах з неглибокими водовідвідними канавками. Вода може змочувати гальмівні колодки, що призводить до поганої роботи гальмівної системи, особливо на автомобілях з дисковими гальмами. Тому при їзді в дощ необхідно заздалегідь гальмувати, щоб дати колодкам час просушитися, а потім знизити швидкість ефективно.

Читайте також:

Щоб не спалити машину: як правильно вибрати дроти для "прикурювання" автомобіля

Чому ваша машина може затихнути, якщо ви заллєте повний бак палива

Це знадобиться кожному: як завезти машину, якщо раптом сів акумулятор.