Всі досвідчені автомобілісти знають, що літні покришки в холодну температуру "дубіють", через що погіршується зчеплення з дорогою та траєкторія їзди стає непередбачуваною. Ось чому сезонна заміна шин – традиційна та обов'язкова процедура для українських автомобілістів.

Зимова гума на колеса ТЗ має бути встановлена ​​в обов'язковому порядку з 1 грудня до 28 лютого. Глибина профілю має бути не менше 3 мм. Шиповані шини використовуються в період з 1 листопада по 31 березня зі швидкісними обмеженнями до 100 км/год на автобанах і до 80 км/год, якщо це дорога іншого значення.

І хоч "Правилами дорожнього руху" в Україні не регламентовано, коли міняти сезонні шини в автомобілях, але багато фахівців стверджують, що зимову гуму необхідно встановлювати, коли середньодобова температура приблизно дорівнює +7 градусам.

Однак важливо враховувати індивідуальні умови експлуатації кожної машини та регіональні особливості.

Так, якщо автомобіліст регулярно їздить на машині рано-вранці, пізно ввечері і вночі, то "перевзуватися" потрібно раніше. Наприкінці вересня – на початку жовтня вдень температура підвищується до 20–25 °C, але вночі може опускатися до 0…+5 градусів, і через низькі температури літня гума працюватиме не так ефективно, як зимова.

Відповідно, якщо водій експлуатує авто переважно вдень, то момент "перевзуття" можна трохи відкласти.

Регіональні особливості користування авто у різні сезони

Водночас треба пам'ятати, що у Карпатах чи північних областях перші заморозки та загалом осіннє похолодання розпочинаються раніше, тому й до сезонної заміни гуми готуватися потрібно заздалегідь.

Якщо ж йдеться про великі міста, центральні та південні регіони, то цей процес може зміщуватися на тиждень-два ближче до зими.

Цікаво, що в деяких договорах КАСКО може бути прописана обов'язкова дата, після якої застрахований автомобіль має бути "взутий" у зимову гуму, часто йдеться про 15 жовтня. А якщо це не зроблено, виплати можуть оскаржуватися.

Який штраф за їзду взимку на літній гумі в Україні
1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та вводиться штраф за їзду на літню гуму взимку. Його розмір встановлено на рівні 340 гривень.

Читайте також:

Не спалить свою машину: як правильно "прикурювати" акумулятор від іншого автомобіля

Невже можна буде спати ночами? Що відомо про додаткову ППО для України та для закриття неба

Її хотіли і депутати, і рекетири: як виглядав радянський саморобний автомобіль, який плутали з іномаркою

Це має знати кожен автомобіліст: як зупинити машину, якщо раптом відмовили гальма