Дуже часто буває так, що автовласник купує в автомагазині або на заправці омивач, а від нього пахне як від самогону дідівського і поки ви доїдете можна буде причманіти. Hyser підготував для вас поради, як вибрати найкращий зимовий омивач.

Отже, якщо дивитися з погляду економії, то найвигідніше вибирати зимовий омивач, розрахований на температуру -55, -80 градусів і додавати до нього трохи дистильованої води, щоб збільшити кількість рідини. Так можна заощадити 50% витрачених коштів. З 5 літрів омивача, розрахованого на -80 градусів, вийде 15 літрів для -25-30 градусів. Саме такими є наші українські зими.

А ось найкраща з технічної точки зору незамерзайка робиться на основі метилового спирту - метанолу.

І справді, даний спирт має прийнятну ціну, проте є одне "але", метанол відноситься до сильних отрут, які впливають на нервову, а також судинну систему. Подумайте про свою безпеку та завжди читайте склад перед тим, як зробити покупку. Якщо зимовий омивач скла без запаху, то варто насторожитися, оскільки метиловий спирт цим якраз і відрізняється.

Етанол - найбільш безпечний та актуальний на сьогоднішній день. Єдиний мінус - висока ціна, тому попит такий варіант якщо і має, то вкрай рідко. По суті це знайома всім горілка, тільки без запаху і змішана з водою. При цьому пари , які літатимуть у повітрі при використанні омивача на етанолі, ніяк не позначаться на самопочутті водія та його пасажирів. Як і у випадку з метанолом, чистий етил практично не має запаху, проте його використання не викликає будь-якого дискомфорту.

А ось зимовий омивач скла на основі ізопропілового спирту - один із самих ходових. Концентрація пари не здатна нашкодити водію та його пасажирам. Єдиний мінус омивача на основі цього спирту - це специфічний запах, що нагадує ацетон, тому в дорогих і якісних рідинах застосовують спеціальні "глушилки", щоб його позбутися.

Важливо! Потрібно вибирати ту рідину для скла, яка не шкодить здоров'ю.

Омивачі з ізопропіловим спиртом шкідливі для очей та слизової оболонки. При русі лобове скло нагрівається і від залишків омивача йдуть шкідливі випаровування, це може спричинити інтоксикацію. Омивачі з етиловим спиртом не діють на слизову оболонку та очі, не мають неприємного запаху, вони менш шкідливі, проте коштують дорожче

Як самому зробити зимовий омивач:
  • налийте чотири літри дистильованої води в чисту пусту тару;
  • відміряйте одну столову ложку рідкого мила та додайте його у воду;
  • додайте 1/2 склянки аміаку (водного розчину);
  • додайте одну склянку ізопропілового спирту, якщо температура опуститься нижче замерзання.

Важливі поради при покупці зимового омивача:

  • не ведіть на низьку вартість омивача;
  • стежте не тільки за тим, що купуєте, але й за тим, де купуєте. У серйозному автомагазині завжди можна попросити сертифікати та ліцензії;
  • вибираючи склоомивач, уважно читайте етикетку. Так, на пляшці повинна бути інформація про виробника, склад, а також штрих-код. Усі написи та маркування мають бути чіткими.

Читайте також:

Машину називали "золотою": як виглядав останній ЗАЗ "Таврія", що зійшов з конвеєра

Український військовий вивчив начинку російських FVP-дронів і розповів, чого не вистачає ЗСУ

Чому в жодному разі в машині не можна включати кондиціонер взимку навіть для швидкого обдування скла

Можна отримувати 60 тисяч гривень: українцям розповіли про популярні вакансії