Стало відомо, що в неділю, 1 жовтня, знову почне працювати правило увімкнених фар на автомобілях. Водії тепер мають обов'язково вмикати ходові вогні за межами населених пунктів. Виконувати цю вимогу всі водії повинні будуть аж до 1 травня 2024 року.

Відповідний обов'язок водія передбачено пунктом 9.8 Правил дорожнього руху .

"У холодну пору року на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами мають бути включені денні ходові вогні, а у разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнє світло фар", - йдеться у документі.

"Світловий день стає коротшим, а в осінньо-зимовий період дощів, туманів і снігопадів часто виникає недостатня видимість на дорозі. Саме тому важливо позначати переміщення авто увімкненими ходовими вогнями або денним світлом фар. Так ваш автомобіль буде помітний для пішоходів та інших учасників дорожнього руху , а ще знизиться ризик потрапляння в ДТП", - рік у рік нагадують співробітники поліції.

Таким чином, ближнє світло потрібне для того, щоб автомобіль був помітний на дорозі в будь-яку погоду.

За порушення правил водіям загрожує штраф у розмірі 510 грн.

Посилання:

  • Денні ходові вогні — це зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу, встановлені перед транспортного засобу і призначені для поліпшення видимості транспортного засобу під час його руху у світлий час доби.

Якщо ж у період з 1 жовтня по 1 травня поза населеними пунктами водій рухатиметься без увімкнених денних ходових вогнів або ближнього світла фар, то патрульні поліцейські повинні скласти на нього протокол за ч. 2 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штраф за цією статтею становить від 425 до 510 грн.

Читайте також:

"Штрафи на граблі": чим ризикують мешканці сіл та власники дачних ділянок

Правило "двох метрів": чи можна паркувати машину на тротуарі та як не потрапити на штраф

Можна "потрапити" на 20 тисяч гривень штрафу через страховку. Випадок із життя