Саморобна машина «Мурена» — унікальний витвір українського дизайнера Миколи Дорошенка із Сум. Він був створений у 1980-х на основі європейських спортивних автомобілів 1970-х років. Дизайн автомобіля нагадує кілька зарубіжних моделей, у тому числі французьку Matra Murena, італійську Ferrari Dino 308 GT4, британську Lotus Elite та Eclat.

Мурена має кузов зі скловолокна з характерним клиноподібним силуетом та висувними фарами, модним елементом тогочасного дизайну. Що відрізняє його від інших, так це відсутність традиційних дверей, замінених відкидним капотом, що включає і дах, і лобове скло.

Спортивний ЗАЗ Мурена
Спортивний ЗАЗ Мурена

Дивно, але автомобіль побудований на основі компонентів "Запорожця", з використанням 1,2-літрового 40-сильного двигуна та 4-ступінчастої механічної коробки передач від ЗАЗ-968. Його максимальна швидкість становила 100 км/год (62 милі на годину). Автомобіль також мав невеликий багажник за двигуном, здатний вмістити до 40 кг багажу, а його передня вісь була запозичена у мотоколяски СЗД.

Спортивний ЗАЗ Мурена
Спортивний ЗАЗ Мурена

Спортивний ЗАЗ Мурена
Спортивний ЗАЗ Мурена

Мурена отримала визнання у світі саморобних автомобілів, беручи участь у різних ралі та автофестивалях та отримуючи численні нагороди. Він навіть прикрасив обкладинку журналу «Моделіст-конструктор» у березні 1987 року. Однак у 1990-х роках машина зникла, і про її нинішнє місцезнаходження інформації немає.

Читайте також:

Яким буде курс долара у жовтні і що відбуватиметься в обмінниках: прогноз

Наближаються холоди: якої температури боїться орхідея і що потрібно про це знати

З цим стикався кожен: що зробити, якщо ковзають килимки у вашому авто. Простий лайфхак