Світові нафтопереробні заводи не встигають виробляти достатньо дизельного палива. Це провокує новий виток інфляції, позбавляючи країни палива для промисловості та транспорту. Вартість дизеля зростає у всьому світі.

Про це йдеться у матеріалі Bloomberg .

"Ми ризикуємо побачити подальшу напруженість на ринку, особливо для дистилятів, у зимові місяці. Нафтопереробні заводи не можуть повністю впоратися з цим завданням", - сказав керівник відділу нафтового ринку Міжнародного енергетичного агентства Торіл Босоні, маючи на увазі паливо, що включає дизель.

Ф'ючерси на нафту стрімко зростають. Так, у п'ятницю вони були трохи нижче за $95 за барель у Лондоні. Ціни в США на дизельне паливо в четвер підскочили вище $140 до найвищого рівня за всю історію для цієї пори року. Європейський еквівалент злетів на 60% із літа.

Саудівська Аравія та Росія ще 5 вересня оголосили, що продовжать зменшувати видобуток сирої нафти (багата на дизель) до кінця 2023 року, періоду, коли попит на паливо зазвичай зростає. Тому ситуація може посилитися ще більше.

Ситуація із нестабільним виробництвом вже кілька місяців спостерігається на всіх світових нафтопереробних заводах. Сильна спека цього літа в північній півкулі змусила багато заводів працювати повільніше, ніж зазвичай, що призвело до виснаження запасів пального.

Читайте таке:

Лікарі роблять усе можливе: співак Ігор Ніколаєв у тяжкому стані потрапив до лікарні

Відома карпатська мольфарка розповіла, коли не стане Путіна

Ось це пощастило мужику: звичайний сантехнік знайшов золото, яке заховали 2 тисячі років тому

Була однією ногою на тому світі: Леся Нікітюк розповіла, як мало не загинула через мочалку