Кожен відповідальний автомобіліст розуміє важливість своєчасної зміни шин на автомобілі. Невідповідна гума може призвести не тільки до швидкого зношування, а й збільшити ризик виникнення аварійних ситуацій на дорозі. Зимові шини відрізняються від літніх більш м'яким матеріалом та глибоким малюнком протектора, що забезпечує краще зчеплення з дорогою у холодні умови.

Докладніше про те, коли потрібно переходити на зимову гуму, читайте в нашому матеріалі.

Ставлення деяких водіїв до зміни шин буває легковажним, і вони продовжують використовувати літню гуму у невідповідний час, навіть після настання зими. Однак таке рішення може призвести до дорожньо-транспортної пригоди та навіть штрафу. Літня гума стає менш стійкою при низьких температурах, що призводить до погіршення зчеплення з дорогою та збільшення ризику "занесення" автомобіля. Крім того, у холодні періоди літня гума може лопатися, створюючи небезпеку на дорозі.

В Україні закон не встановлює конкретної дати зміни шин, але рекомендується орієнтуватися на погоду. Шини слід змінювати, коли температура повітря не піднімається вище за +5...+7 градусів протягом декількох днів. 2023 року українським водіям рекомендується змінювати шини на початку або середині листопада. Важливо замінити всі чотири шини одразу.

Зимові шини також можуть зношуватися за високих температур, тому перехід на них повинен відбуватися у відповідний час. Однак у жовтні такі високі температури, як правило, не зустрічаються, тому знос шин буде незначним.

Слід зазначити, що в Україні існують штрафи за використання гуми, яка не підходить. Перевищення зносу протектора, наявність пошкоджень та тріщин, невідповідний розмір шин, різні типи гуми на одній осі та змішування шин із шипами та без них можуть призвести до штрафу згідно зі статтями Кодексу України про правопорушення та Правил дорожнього руху.

Читайте також:

Ганчірка підвела: автомобілістам розповіли, як не нарватися на несподіваний штраф

Ніколи не говоріть на автозаправці фразу "до повного бака": чим це небезпечно

Автомобілістів уже попередили: кому доведеться отримувати нові права