ЗАЗ-1102 «Таврія», який нещодавно відзначив своє 35-річчя, має багату історію, наповнену різними прототипами та моделями. Хоча більшість із них залишилися прототипами, вони демонструють універсальність платформи Таврія.

Ось кілька цікавих та маловідомих версій «Таврії»:

Спочатку планувалася версія «Таврії» п'ятидверний хетчбек. Однак у результаті цей проект було зупинено на користь практичнішого ЗАЗ-1103 «Славута».

Кабріолет Таврія
Кабріолет Таврія

У модельний ряд «Таврії» входив п'ятидверний універсал, але у розробці знаходився і тридверний варіант із вищим дахом. Цей варіант пропонував більше місця та багажник більшого розміру.

Пікап ЗАЗ
Пікап ЗАЗ

Усього два-три таких кабріолети колись випускалися науково-технічним центром «ЗАЗ-Автотехніка». Вони мали знімний пластиковий дах над передніми сидіннями та зсувний тканинний дах над задніми сидіннями. Один із цих рідкісних автомобілів повернувся в Україну з Греції, а інший нещодавно був виявлений у Македонії.

Сімейна Таврія
Сімейна Таврія

Крім стандартного пікапа "Таврія", науково-дослідний центр "ЗАЗ-Автотехніка" створив ще дві цікаві модифікації. ЗАЗ-1106 відрізнявся подовженою кабіною та вантажним кузовом, деякі з яких були виконані у вигляді самоскидів. Як мінімум один ЗАЗ-1106 можна знайти у Києві.

Пікап ЗАЗ
Пікап ЗАЗ

Ще один варіант пікапа був розроблений для активного відпочинку. Він мав збільшений кліренс, сталеві арки та оснащувався 1,3-літровим 64-сильним двигуном.

Електромобіль Таврія
Електромобіль Таврія

Електромобілі розроблялися у Запоріжжі з початку 70-х років. ЗАЗ-1109 «Таврія-Електро» був добре підготовлений до серійного виробництва та коштував 8000 доларів. Він призначався для європейського ринку та оснащувався електродвигунами потужністю від 25 до 35 кінських сил, що забезпечують швидкість 90-100 км/год. Свинцеві батареї забезпечували дальність дії 130-140 км. Цікаво, що сучасні електромобілі «Таврія» досі розробляються та виробляються на замовлення.

Універсал ЗАЗ
Універсал ЗАЗ

Ці різні ітерації та прототипи ЗАЗ-1102 «Таврія» протягом багатьох років демонструють новаторство та технологічність цієї української моделі автомобіля.

Читайте також:

Історична подія: російський літак випустив ракети британським. Випливли подробиці

Він з'їдається за лічені хвилини: рецепт салату "Краби у шубі"

Ще є час: чим треба полити троянди, щоб вони цвіли до кінця жовтня