Цікаво дізнатися про історичний розвиток автомобільних проектів, особливо коли вони пов'язані з інноваційними ідеями та концепціями. При цьому Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ) в Україні майже півстоліття тому розглядав можливість виробництва передньопривідного легкового автомобіля. Хоча вони зробили деякі перші кроки у цьому напрямі, проект зрештою залишився на папері.

Проект принципово нового передньопривідного автомобіля розпочався на ЗАЗі наприкінці 1960-х років.

Автомобіль замислювався як седан незграбних форм, а на дизайн вплинули такі моделі, як ВАЗ-2101 (радянська версія ФІАТ 124), а також європейські автомобілі, такі як Volvo 144 та малолітражний DAF. 44/46.

Скріншот публікації у Facebook
Скріншот публікації у Facebook

На початку 1970-х років було представлено готовий макет цього інноваційного автомобіля. Фотографія цього макета вперше була опублікована у 2019 році, на ній машина показана в ракурсі ¾.

Спільнота «Українські автомобілі» у Facebook нещодавно поділилася ще однією фотографією тієї ж моделі, яка цього разу демонструє вигляд спереду. На цьому зображенні помітні зміни в дизайні, у тому числі прямокутні фари замість колишніх круглих.

Незважаючи на ці розробки, ЗАЗ так і не дійшов до створення прототипу передньопривідного автомобіля. Натомість у 1988 році у виробництво пішла їхня перша передньопривідна модель «Таврія».

Прототип ЗАЗ Таврія: архівне фото
Прототип ЗАЗ Таврія: архівне фото

Цей історичний погляд підкреслює новаторський дух автомобільних інженерів та еволюцію концепцій дизайну автомобілів з часом.

Читайте також:

Не залучайте лихо в будинок: ось чому не можна вимовляти фразу "приємного апетиту"

Їх закривають капроновою кришкою: рецепт маринованих помідорів по-єврейськи на зиму

Як потрібно зберігати помідори, щоб вони довго зберігалися і не псувалися