Цього року в Україні чекають підвищення цін на пальне.

Про це повідомляє today.ua.

Згідно з останнім звітом Національного банку, бензин, дизельне паливо та автогаз подорожчають на 13,2%. Якщо порівняти з попереднім роком, де ціни піднялися лише на 2,7%, то це досить значне зростання.

Цікаво, що навіть незважаючи на повернення податків на паливо, введених з 1 липня 2023 року (а це збільшення акцизів на бензин і дизель, а також збільшення ПДВ з 7% до 20%), ціни не різко зросли. Це пояснюється кількома чинниками.

По-перше, світові ціни на нафту та природний газ знижувалися, що позначилося на вартості палива. По-друге, скорочення витрат на логістику також вплинуло на вартість палива.

Але, як кажуть, все змінюється. У 2024 році очікується зростання цін на паливо, яке почнеться з весни. Причиною цього стане підвищення нафтових цін на світових ринках. Проте прогнозується, що подальше зростання цін стабілізується. Але, звичайно ж, точно знати це можна тільки після часу.

Вже зараз видно, що у січні 2024 року багато мереж автозаправних станцій в Україні змушені були знижувати ціни через оптові ціни та низький попит. Наприклад, бензин А-95 подешевшав на 0,74 грн. за літр і тепер коштує в середньому 50,74 грн. за літр. Дизельне паливо також стало дешевшим на 0,67 грн за літр.

Проте вже у лютому 2024 року ціни на автомобільне паливо можуть знову почати підніматися.

Це пов'язано зі збільшенням цін у Євросоюзі, що позначиться на вартості імпортованого бензину та дизельного палива.

Нині середня ціна за літр бензину А-95 становить 50,73 грн., дизельного палива – 50,83 грн., а автогазу – 27,30 грн. Найменші ціни на паливо можна виявити в Миколаївській, Дніпропетровській та Закарпатській областях, де ціни трохи нижчі від середнього по країні.

Читайте також: