Згодом на лакофарбовому покритті автомобіля неминуче з'являються різні подряпини, сколи та потертості.

Це відбувається через щоденну експлуатацію машини: наїзди на бордюри, дрібні зіткнення при паркуванні, вплив миючих щіток на автомийках.

Подряпини та сколи можуть з'являтися не тільки на кузові, але й на інших елементах: бамперах, дзеркалах, лобовому склі.

Згодом вони починають псувати зовнішній вигляд автомобіля, а у випадку з кузовом ще й провокують появу корозії.

Щоб зберегти товарний вигляд свого авто, власникам доводиться регулярно усувати наявні ушкодження лакофарбового покриття.

Існує кілька основних способів боротьби з подряпинами:

  1. Полірування. Застосовується у разі неглибоких подряпин, які не торкаються металу кузова. Для полірування використовуються спеціальні пасти та машинки. Ефект, як правило, недовговічний.
  2. Зафарбовування подряпин спеціальними олівцями-ретушками. Застосовується для подряпин середньої глибини; дозволяє досить надовго та дешево приховати дефект.
  3. Використання авторемонтних акрилових та епоксидних складів. Застосовуються у разі глибоких подряпин та сколів, що зачіпають метал та ґрунтове покриття. Дозволяють повністю відновити лакофарбовий шар.
  4. Повноцінне фарбування пошкодженої ділянки у кузовному цеху. Даний метод забезпечує найбільш якісний та довговічний результат, але потребує суттєвих матеріальних витрат.

Для полірування та зафарбовування неглибоких подряпин автовласники, як правило, обходяться самотужки.

Що стосується відновлення серйозних пошкоджень лакофарбового покриття, то тут вже потрібно звертатися до сервісного центру, оскільки необхідне спеціалізоване обладнання та навички роботи.

Подряпини та сколи на лобовому склі також можна усунути самостійно за допомогою полірувальної машинки та спеціальних паст.

Однак тут потрібно бути дуже обережним, щоб не зіпсувати скло остаточно.

У цілому ж, у разі виникнення будь-яких сумнівів у виборі методу чи здатності самостійно впоратися із завданням, краще звернутися до професіоналів.

Це дозволить якісно і надовго позбутися наявних дефектів лакофарбового покриття.

Читайте також: