Режим рециркуляції повітря у кліматичній системі автомобіля – найважливіша функція, яка відповідає за якість атмосфери в салоні. Цей режим, який часто активується за допомогою кнопки з написом «рециркуляція», управляє каналами впуску повітря в салон.

Система клімат-контролю розподіляє потоки повітря на основі нагріву, охолодження або подачі свіжого зовнішнього повітря в залежності від сезонної потреби та наявності салонного фільтра.

Коли використовувати режим рециркуляції:

Рух позаду автомобіля, що виділяє вихлопні гази.

Перемикання в режим рециркуляції допомагає уникнути втягування вихлопних газів автомобіля, що йде попереду. Це особливо важливо у пробках, а сучасні автомобілі з ефективними салонними фільтрами забезпечують додатковий захист.

Водіння по запилених або будівельних дорогах.

Режим рециркуляції може бути корисним під час руху по запилених місцях або поблизу будівельних майданчиків. Хоча сучасні салонні фільтри можуть зменшити пил, використання рециркуляції може продовжити термін служби фільтра.

Швидке прогрівання чи охолодження салону.

Активація рециркуляції допомагає прискорити прогрів чи охолодження салону за рахунок використання вже нагрітого чи охолодженого повітря усередині салону.

Незважаючи на свої переваги, режим рециркуляції не слід використовувати постійно з кількох причин:

Запітніння вікон.

Взимку режим рециркуляції може призвести до швидкого запітніння вікон, що обмежує видимість. Волога на склі може замерзнути, і для відтавання знадобиться додатковий час та паливо.

Кисневе голодування.

Тривале використання режиму рециркуляції, особливо при великій кількості пасажирів, може призвести до легкого кисневого голодування, що викликає стомлюваність та сонливість. Це створює загрозу безпеці водія.

Можливість запітніння навіть при вимкненій рециркуляції.

Забур'яне повітряний фільтр салону може викликати запотівання навіть при вимкненій рециркуляції. Регулярне обслуговування фільтра має вирішальне значення для забезпечення достатнього надходження свіжого повітря.

Для вирішення проблеми запотівання стекол простого перемикання на вуличний повітрозабірник може бути недостатньо. Додаткові заходи, такі як використання кондиціонера або злегка прочинені вікна, можуть допомогти швидше очистити скло.

Деякі сучасні автомобілі включають керування рециркуляцією за допомогою кнопок, призначених для прискореного усунення запотівання, автоматично активуючи кондиціонер для прискорення процесу.

Читайте також:

Про це знають не всі дачники: чому в жодному разі їжаків не можна проганяти з ділянки

У Польщі вже заговорили про те, що молоді українці мають повертатися до України та воювати

Їх навіть не доведеться варити: рецепт макаронів із сиром у духовці по-американськи