Питання про те, коли час міняти масло в двигуні автомобіля, хвилює всіх автовласників.

І однозначних рекомендацій тут бути не може, адже термін служби масла залежить від багатьох факторів.

Головне, що потрібно розуміти – моторне масло з часом втрачає свої властивості.

У процесі роботи двигуна воно піддається впливу високих температур, окиснення, забруднення механічними частинками та продуктами неповного згоряння палива. Це неминуче веде до старіння масла. А "старе" масло погано змащує і охолоджує двигун, не захищає його від зносу. Тому регулярна своєчасна заміна олії критично важлива для надійної роботи та довговічності двигуна.

Швидкість старіння моторної олії багато в чому залежить від умов експлуатації конкретного автомобіля. Чим інтенсивніше ви ним користуєтеся, тим швидше псується олія.

Наприклад, часта їзда в пробках або на короткі відстані прискорює знос масла.

Тут діє цілий "букет" негативних факторів - підвищений вміст сажі від неповного згоряння палива, часті "холодні" пуски двигуна, робота на підвищених оборотах тощо. У таких жорстких умовах моторне масло швидко темніє, розріджується, втрачає мастильні та захисні властивості. Значить, вимагає частішої заміни - скажімо, 7-8 тисяч кілометрів замість стандартних 15 тисяч.

Для більш рідкісної експлуатації, наприклад раз на тиждень або тільки у вихідні, термін служби олії різко зростає. Тут можна орієнтуватися на інтервали заміни з інструкції до автомобіля, зазвичай 10-15 тисяч кілометрів.

Крім пробігу, як орієнтир можна використовувати мотогодин - час фактичної роботи двигуна. Встановіть на машину спеціальний лічильник мотогодин і міняйте масло після 300-400 годин напрацювання (залежно від класу авто).

І, звичайно ж, візуально і навпомацки контролюйте поточний стан масла - подивіться на колір, перевірте в'язкість на щупі.

Якщо масло сильно змінилося, потемніло або розріджується, не чекайте чергового ТО – міняйте відразу! Це допоможе уникнути дорогого ремонту двигуна.

Ось, мабуть, найважливіші моменти про періодичність заміни моторного масла з урахуванням режиму експлуатації автомобіля.

Читайте також: