Гальмівна система автомобіля є однією з найважливіших систем безпеки. Від її справності залежить не лише комфорт та зручність водіння, а й безпека водія, пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Докладніше про те, що були названі приховані ознаки, якими можна зрозуміти, що в автомобілі відмовить гальма, читайте в нашому матеріалі.

Слідкувати за станом гальмівної системи необхідно регулярно. Якщо ви помітили будь-які з наступних ознак несправності, слід якнайшвидше звернутися до автосервісу:

  • Свист чи шум при гальмуванні. Це може бути викликано зносом гальмівних колодок, деформацією або корозією гальмівного диска, забрудненням колодок та дисків.
  • Збільшений хід педалі. Це може бути викликано витоком робочої рідини, потраплянням повітря в гальмівну систему, зносом або пошкодженням гумових шлангів та прокладок у головному гальмівному циліндрі, биттям гальмівного диска.
  • Збільшене зусилля на педаль при гальмуванні. Це може бути викликано відмовою вакуумного підсилювача, пошкодженням шлангів, заклинюванням циліндрів супорту.
  • Загальмованість всіх коліс. Це може бути викликане заклинюванням поршня в головному гальмівному циліндрі, поломкою пружини в головному гальмівному циліндрі, неправильно відрегульованим вакуумним підсилювачем.

Інші ознаки несправності гальмівної системи

  • Машину веде убік при гальмуванні. Це може бути викликане заклинюванням поршнів у циліндрах одного з контурів, послабленням болтів кріплення направляючої колодки до поворотного кулака, замаслюванням колодок або попаданням на них гальмівної рідини.
  • Неефективне гальмо стоянки. Це може бути викликане неправильним регулюванням гальма стоянки, заклинюванням тросів в оболонках.
  • Тряска та вібрації при гальмуванні. Це може бути викликано биттям колісної маточини та гальмівних дисків, люфтами колісних підшипників, овальністю гальмівного барабана, підклинювання супортів або робочих циліндрів.
  • Перегрів гальм. Це може бути викликано надмірно активною їздою з постійним гальмуванням, затяжним гальмом стоянки, підклинюючими циліндрами й супортами.

Якщо ви помітили будь-які з цих ознак, не відкладайте візит до автосервісу. Своєчасне усунення несправності допоможе вам уникнути аварійних ситуацій та зберегти життя та здоров'я.

Рекомендації щодо догляду за гальмівною системою

Щоб продовжити термін служби гальмівної системи та уникнути несправностей, необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  • Регулярно перевіряйте рівень гальмівної рідини у бачку.
  • Не допускайте перегріву гальм.
  • Не використовуйте гальма для екстреної зупинки автомобіля, якщо це не потрібно.
  • Не забувайте регулярно міняти гальмівні колодки та диски.

Своєчасна діагностика та обслуговування гальмівної системи дозволить вам бути впевненим у безпеці вашого автомобіля.

Читайте також:

Багато хто про це не знав: як правильно буксирувати автомобіль, якщо на ньому встановлена ​​автоматична коробка передач

Багато хто навіть не здогадувався: для чого потрібна ручка над сидінням водія

Щоб не загробити машину: що потрібно знати про пересування містом у дощі