Різкому зростанню цін на автомобільний бензин в Україні сприяло кілька факторів, але є очікування на невелике зниження, вважає член комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

Про це пише «finance»

Виступаючи на телемарафоні, Устенко наголосив, що значна частина автогазу останнім часом імпортується до України автомобільним, а не залізничним транспортом. Він пояснив, що низька маржа паливного ринку робить ціни схильними до коливань.

Устенко докладно зупинився на динаміці, заявивши, що якщо дизельне паливо імпортується до України за певною вартістю, його потрібно швидко продати. Волатильний характер цін на пальне в Європі впливає на українські ціни.

Наприклад, якщо європейська ціна впаде нижче за вартість імпорту, Україна швидко скоригує свої ціни, щоб привести їх у відповідність до ринкових.

«Тому, якщо ти завіз дизельне паливо в Україну за 43 гривні, то тому тобі потрібно якнайшвидше його продати, бо якщо в Європі ціна піде нижче 43 гривні, то ти так продаватимеш і в Україні, бо ціна реагує дуже швидко», — сказав він.

Наголосивши на впливі останніх подій, Устенко зазначив, що 40% зрідженого газу в Україну надходить з Польщі. Однак прикордонна блокада з боку Польщі призвела до скорочення імпорту газу на 40%, що спричинило його дефіцит.

Крім того, 10-15% газу з країн Балтії зіштовхнулися з перешкодами на шляху через Польщу, що призвело до альтернативних маршрутів через Словаччину чи Румунію, хоч і із затримками на кордонах.

Ситуацію ще більше ускладнило те, що Румунія зіткнулася з перебоями у постачанні газу з Галацу через шторм на Чорному морі. Газ із Америки затримувався на митниці через відсутність документації про походження.

«Ряд таких факторів призвів до того, що був дефіцит, і ціна піднялася вгору»,— сказав він.

Ці колективні проблеми створили дефіцит, спричинивши різке зростання цін на газ. Однак Устенко підкреслив, що, незважаючи на проблеми, що зберігаються, оптова ціна зрідженого газу за минулий тиждень впала на 10%.

Він очікує помірного зниження цін, навіть якщо блокада польського кордону збережеться, оскільки альтернативні маршрути постачання, особливо з Румунії та інших європейських джерел, стануть доступнішими.

«Тому ціна вже пішла вниз. Навіть якщо польський кордон не буде розблокований, ми зможемо взяти газ у Румунії і далі в Європі. Ціна не впаде дуже сильно, але вона все ж зменшуватиметься»,— сказав він.

Читайте також:

Вся сім'я буде у захваті: рецепт швидкого класичного римського пирога

Дуже непогана підтримка: хто з українців зможе отримати понад 17 тисяч на опалення

І не доведеться викликати сантехніка: як за допомогою нехитрих засобів прочистити каналізацію у будинку