Знос шин є невід'ємною частиною експлуатації автомобіля, незалежно від того, чи є вони зимовими, літніми або всесезонними, а також незалежно від їхньої цінової категорії.

Важливо розрізняти природне рівномірне зношування, яке є нормальним явищем, і передчасне нерівномірне зношування, яке може вказувати на проблеми.

При уважному огляді шин зверніть увагу на їх протектор.

Якщо ви помітили, що тільки зовнішні кромки передніх коліс зносилися трохи більше, ніж решта протектора, і при цьому відсутні плями або зазубрини, швидше за все, ви є акуратним водієм, і підвіска вашого автомобіля знаходиться в справному стані. Просто продовжуйте стежити за глибиною протектора за допомогою індикаторів.

Лисаючий протектор, який проявляється на очах, найчастіше не пов'язаний з якістю шин, а може говорити про проблеми з автомобілем або надто активний стиль водіння. Важливо звернути увагу на свою манеру водіння і, можливо, трохи стримати водійський запал, щоб продовжити термін служби шин.

Якщо зношування видно на бічних частинах протектора, це може свідчити про недостатній тиск у шинах. У такому разі центральна частина протектора прогинається, що зменшує контакт із дорогою. Перевірте рекомендовані параметри тиску на наклейці дверей водія або в лючці бензобака, і підтримуйте їх відповідно до рекомендацій виробника.

Якщо зношування інтенсивніше в центральній частині протектора, це може бути ознакою надлишкового тиску в шинах. Шина прагне набути форми півсфери і сильніше спирається на центральну частину. У такому випадку слід також коригувати тиск відповідно до рекомендацій.

У разі хвилеподібного зношування поверхні протектора слід звернути увагу на стан підшипників маточини, шарнірів передньої підвіски, амортизаторів або навіть на геометрію коліс. Регулювання геометрії коліс може допомогти запобігти нерівномірному зносу.

Крім візуального огляду шин слід також звертати увагу на поведінку автомобіля.

Нестійкість при прямолінійному русі, відведення убік, додаткове гальмування при русі накатом, схильність до заносів під час поворотів, підвищена вібрація та биття коліс - всі ці ознаки можуть говорити про необхідність регулювання геометрії коліс.

Регулярна перевірка стану шин та підтримання правильної геометрії коліс допоможуть вам забезпечити безпеку на дорозі, покращити продуктивність автомобіля та продовжити термін служби шин.

Читайте також: