На базі "Запорожця" було створено чимало цікавих автомобілів. Про багатьох із них автолюбителям відомо. А нещодавно в Мережі розповіли про прототип вантажного автомобіля на базі ЗАЗ-965 НАМІ-049А "Целіна", про який не знали довгий час навіть справжні фанати марки.

Так, в Інтернеті з'явилися рідкісні архівні фото НАМИ-049А "Целіна" 1961 року.

Цю легку вантажівку створили з використанням агрегатів "Запорожця", а саме були запозичені з "горбатого" ЗАЗ-965 двигун та коробка передач.

Водночас НАМИ-049А "Цілина" суттєво відрізнявся від "Запорожця".

Справа в тому, що двигун ЗАЗ розмістили спереду, і він обертав передні колеса. У той же час, з механічної коробки передач зробили виведення тяги на задню вісь, тобто вантажівка вийшла повнопривідною. За бажання задні колеса можна було відключати.

Стандартний 0,9-літровий двигун ЗАЗ розвивав 26 л. с. і дозволяв розганятися до 65 км/год. Витрата палива становила 8-9 л/100 км.

У НАМІ-049А "Ціліна" була повністю незалежна торсіонна підвіска з великим робочим ходом 200 мм. Кліренс сягав 300 мм.

У салоні могли розміститися двоє людей. Компактні розміри 3,6 м завдовжки і 1,54 м завширшки дозволяли авто досягати найзатишніших куточків, при цьому маса авто не перевищувала 725 кг при вантажопідйомності 300 кілограм.

Однією з найцікавіших особливостей вантажівки можна вважати вал відбору потужності, до якого можна було підключити різне обладнання - компресор, доїльний апарат, зварювальний апарат або циркулярну пилку.

Оригінальна вантажівка "Запорожець" не став серійним. Згодом проект еволюціонував у позашляховий ЛуАЗ-969 і його військовий варіант ТПК. Їх також розробили у Запоріжжі, але виробництво було запущено у Луцьку.

Читайте також:

Українцям пояснили, чому почалися дуже тривалі тривоги через запуски "Шахедів"

Як швидко очистити машину від снігу: хитрощі, які допоможуть заощадити час і не замерзнути

Їздити доведеться ще акуратніше: які нові штрафи загрожують українським водіям

Ніколи не повторюйте цього: названі поради, які не заощаджують паливо, а лише гроблять автомобіль