В Україні планують підвищити акциз на автогаз із 52 євро до 169 євро за 1000 літрів. Ця пропозиція надійшла від голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева.

Докладніше про те, що у Раді готують не дуже приємні нововведення для власників машин на газу, інформує auto.today.ua.

На його думку, навіть такий високий акциз є надто низьким, і надалі його потрібно буде ще збільшити. Гетьманців стверджує, що підвищення акцизу на скраплений газ є практично вирішеним питанням.

Це означає, що власникам автомобілів із ГБО доведеться платити за паливо помітно більше, ніж зараз. Мабуть, коштом цього планується збільшити надходження до державного бюджету, щоби краще фінансувати армію під час війни з російськими окупантами.

Поточний акциз на скраплений газ в Україні запровадили 15 років тому, щоб стимулювати автомобілістів переходити на ГБО. Мета була досягнута: попит на автогаз значно зріс.

Протягом останніх років звучали заклики до того, щоб акциз на скраплений газ було підвищено до рівня акцизів на бензин та дизельне паливо. 2023 року у Верховній Раді навіть було зареєстровано законопроєкт №9348, який пропонує підвищити акциз на автогаз до 129,5 євро за 1000 літрів.

І ось, тепер, зважаючи на все, ця пропозиція буде прийнята. При цьому акциз буде підвищено одразу до 169 євро за 1000 літрів.

Як це вплине на ціни? Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн вважає, що у разі підвищення акцизу до 169 євро за 1000 літрів вартість автогазу на українських АЗС збільшиться на 4,5 гривні за літр.

За словами Куюна, навіть після підвищення акцизу на автогаз автомобілі з ГБО будуть вигіднішими в експлуатації, ніж бензинові машини. Він стверджує, що в цьому випадку економія щодо бензину збережеться і буде значною.

Нині в Україні автогаз у середньому коштує 33,91 гривні за літр, бензин А-95 – 55,30 гривні/літр, а дизельне паливо – 55,58 гривні/літр. У жовтні 2023 року розпочалися затримки з постачанням зрідженого газу в Україну. Ситуація посилилася в листопаді, після того, як польські перевізники розпочали страйк та заблокували три КПП на українському кордоні.

Читайте також:

Багато хто про це не знав: як правильно буксирувати автомобіль, якщо на ньому встановлена ​​автоматична коробка передач

Багато хто навіть не здогадувався: для чого потрібна ручка над сидінням водія

Щоб не загробити машину: що потрібно знати про пересування містом у дощі