В Україні є побоювання, що ціна на дизпаливо найближчим часом може зрости до 60-63 гривень за літр. Такий прогноз походить від керівника мережі АЗС «Прайм» Дмитра Леушкіна. Він свідчить про кілька чинників, сприяють потенційному підвищення цін.

Про це пише «today»

По-перше, очікується, що ціни на дизельне паливо у Європі зростуть приблизно до $1100 за тонну. В результаті в Україні, яка імпортує дизпаливо, оптова ціна може зрости приблизно на 4 гривні за літр. Крім того, зростання цін на нафту може призвести до подальшого зростання на 2 гривні. Внаслідок цього на українських заправках дизельне паливо продаватиметься за ціною близько 60-63 грн за літр.

Підстава для такого прогнозу пов'язана із заявою Майка Вірта, голови американської нафтової компанії Chevron, який припустив, що ціни на нафту можуть сягнути $100 за барель. Вірт наголосив, що світові запаси нафти скорочуються через скорочення видобутку та збільшення попиту.

Крім того, нафтопереробні заводи наразі стикаються із проблемами у виробництві достатньої кількості дизельного палива. Цьому дефіциту сприяють такі чинники, як необхідність виробляти більше палива для реактивних двигунів та бензину.

Дмитро Леушкін також попереджає, що якщо Саудівська Аравія та Росія не збільшать суттєво видобуток нафти і якщо ціни на нафту продовжать зростати вище за $100 за барель, вартість як бензину, так і дизпалива в Україні може досягти 80 гривень за літр до весни 2024 року.

На сьогоднішній день середня вартість дизпалива в Україні становить близько 54,25 грн за літр. Ціни зростають: оптові ціни на дизпаливо за тиждень зросли на 2,25 грн/л.

Існують регіональні відмінності: на Донеччині найвища середня ціна на дизельне паливо — 55,38 грн за літр, тоді як у Київській та Закарпатській областях ціни відносно нижчі, становлячи в середньому близько 53,47 та 53,62 грн за літр відповідно.

Читайте також:

"Жодної смертельної хвороби там немає": експерт розповів, навіщо Кремль поширює чутки про критичний стан Путіна

Цього чекали мільйони українців: в уряді потішили середньою зарплатою 30 тисяч гривень

Усі обертатимуться: українець продає ЗАЗ "Славута" з "бульдожою мордою" всього за 700 доларів