Через подорожчання вартості бензину та дизельного палива багато українців обирають для пересування більш економічний транспорт, який допомагає скоротити витрати на паливо. Особливо така тенденція властива у селах та райцентрах.

Молодь і люди похилого віку пересідають з автомобілів на мопеди, забуваючи про правові наслідки, пов’язані з керуванням таким транспортним засобом без необхідних водійських прав. А вони, на жаль, обмежуються не лише штрафами, а й можливою конфіскацією мопеда.

Юристи нагадали про нещодавній інцидент з водієм мопеда. Він був оштрафований на значну суму в 40 800 гривень і отримав п’ятирічну заборону на керування транспортним засобом.

Юристи зазначають, що реєстрація мопеда обов’язкова, незалежно від того, призначений цей транспортний засіб для їзди місцевими дорогами, або національними автомагістралями.

Наявність посвідчення водія категорії “А1” є основною передумовою для законного управління мопедом.

Який штраф за їзду без прав на мопеді в Україні 2023 року

До 2021 року управління мопедом, мотоциклом та іншою мототехнікою без прав водія каралося штрафом у 510 гривень.
Однак, підвищення кількості незареєстрованої мототехніки на дорогах України, створені правопорушення та тяжкі аварії за участю двоколісних транспортних засобів змусило законодавців в екстреному порядку розглянути зазначену проблему. І вже в 2021 році Верховна рада оперативно внесла зміни до закону No2695 про адміністративні правопорушення, чим значно збільшила суму штрафів для водіїв мототехніки. Так, за новим законом вперше зупинивши водія без прав, поліція штрафує на 3400 грн, при повторному правопорушенні штраф становитиме 40800 гривень з позбавленням права керування строком від 5 до 7 років.