Очікується, що в Україні відбудеться значне зниження процентних ставок за автокредитами, при цьому ставки потенційно знизяться на 2-3 відсоткові пункти, склавши в середньому близько 12% замість нинішніх 15%. На думку учасників ринку, ці зміни набудуть чинності у найближчі півтора-два місяці .

Про це пише obozrevatel»

Керівник управління автокредитування банку "Глобус" Сергій Кіпоренко пояснив, що рушійною силою таких суттєвих змін на ринку автокредитування є зниження облікової ставки Національного банку України (НБУ).

Нижча облікова ставка служить стимулом для банків знижувати відсоткові ставки за різними кредитними програмами, зокрема автокредитами, оскільки вартість отримання фінансових ресурсів стає доступнішою. Очікується, що це підвищить доступність кредитів та сприятиме зростанню продажів.

Стабільність курсу гривні до долара залишається ще одним вирішальним фактором підтримки попиту. Крім того, на загальну ситуацію впливає поступове відновлення економіки, що впливає на прибутки українців.

Якщо всі ці фактори збережуться сприятливими, банки, швидше за все, ухвалять швидкі рішення щодо зниження відсоткових ставок за автокредитами та розширення партнерських програм з автовиробниками. Отже, у споживачів з'явиться ширший вибір умов кредитування та марок автомобілів.

"Зниження облікової ставки є стимулом для зниження (відсотків. – Ред.) майже всіх кредитних банківських програм і, зокрема, автокредитування, адже залучені фінансові ресурси стануть дешевшими. Відповідно зростання доступності кредитів позначиться на зростанні продажів", – вважає фахівець.

Продаж автомобілів у кредит вже зріс з початку 2023 року, причому помітний сплеск припадає на літні місяці. На початок вересня автокредити становили 12% від загального обсягу продажу автомобілів, що на 4% більше, ніж на початок року. В абсолютних цифрах автокредитування з січня зросло більш ніж утричі: у серпні в кредит було куплено 943 автомобілі, порівняно з 316 у січні. Очікується, що до кінця року щомісяця оформлятиметься близько 1500 кредитних договорів на купівлю автомобілів.

Що стосується марок, які українці вважають за краще купувати в кредит, то до найбільш популярних входять Skoda, Renault, Volkswagen, Toyota і BMW, на які припадає значна частина автокредитів. Кіпоренко вважає, що ця тенденція навряд чи зміниться до кінця 2023 року, оскільки ці бренди збігаються з різними факторами, які українські споживачі враховують при виборі автомобіля, таким як широкий вибір опцій, розумна вартість післягарантійного обслуговування та висока вартість при перепродажі.

Читайте також:

Цю городню хитрість ви не знали: що зробити восени, щоб назавжди забути про колорадського жука

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Майте це на увазі: змінився графік руху важливих поїздів. Розклад