Як повідомляється, виникає загальна проблема, коли водіям загрожують штрафи, незважаючи на те, що їм за законом дозволено керувати автомобілем із простроченими «тимчасовими» водійськими правами, особливо в періоди військового стану в Україні.

Про це пише «doradvokat»

24 лютого 2022 року в Україні було введено військовий стан, що супроводжується відповідною постановою, яка надала водіям право керувати транспортними засобами з простроченими «тимчасовими» посвідченнями водія, виданими вперше під час військового стану. Це становище залишалося чинним протягом року після запровадження військового стану.

Водій мав «тимчасові» водійські права, термін дії яких закінчився 18 лютого 2023 року, в період військового стану. Незважаючи на знання відповідних правил, водій отримав штраф за керування без чинних прав.

Співробітники поліції зупинили водія і, хоч і були обізнані про положення закону, прийняли альтернативне тлумачення закону. Вони стверджували, що під час військового стану водій міг обміняти тимчасові права зі строком дії на постійні, маючи на увазі, що він керував автомобілем без належного обґрунтування.

Водій оскаржив штраф у суді, заявивши про своє право керувати автомобілем із простроченими «тимчасовими» правами під час воєнного стану. Суд уважно розглянув справу та виніс рішення на користь водія, визнавши накладений поліцією штраф незаконним та анулювавши його.

Суд визнав, що на момент винесення спірного рішення водій мав законне право керувати транспортним засобом із простроченими правами під час воєнного стану. Крім того, суд ухвалив, що докази поліції про наявність сервісного центру, обмеження на доставку та бланки для виготовлення ліцензій необґрунтовані і не суперечать закону.

Цей випадок показує, що навіть коли закон дає конкретні дії, люди все одно можуть зіткнутися з труднощами при зверненні до правоохоронних органів. Це наголошує на важливості розуміння своїх законних прав та використання засобів правового захисту, коли це необхідно.

Читайте також:

"Король осіннього столу": рецепт тушкованих баклажанів, фаршированих м'ясним фаршем

Потужний удар по Севастополі: у доках знаходилися бойові кораблі та підводний човен. Що відомо

Та це майже підводний човен: рибалка на Волині спіймав гігантського сома. Фото монстра