Стало відомо, що штраф на власника автомобіля можуть накласти за перефарбований кузов, якщо це не було офіційно оформлено.

Відомо, що при реєстрації авто є 11 основних кольорів без уточнень по відтінках. Це – чорний, синій, зелений, бежевий, червоний, фіолетовий, помаранчевий, жовтий, білий, коричневий, сірий.

У Тelegram-каналі "Адвокат права" українським водіям розповіли, в яких випадках можуть фінансово покарати за перефарбовування автомобіля. Як виявилось, штраф на власника автомобіля можуть накласти за перефарбований кузов, якщо це не було офіційно оформлено.

При цьому при зміні відтінку без зміни основного кольору – перереєстрація машини не потрібна. Це ж торкається і покриття кузова прозорою плівкою ламінації або антигравієвої або кольоровою плівкою, основний колір якої не відрізняється від кольору авто.

Якщо кольори два, то основним вважатиметься той, який займає більше 50% видимої частини кузова.

Вимога про перереєстрацію перефарбованого автомобіля в сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ передбачена пунктом 33 Порядки державної реєстрації (перереєстрації) зняття з обліку автомобілів, автобусів і інших транспортних засобів, затвердженого урядовою постановою від 7.09.1998 року №1388. У переліку підстав є "зміна кольору".

Якщо вимоги по перереєстрації перефарбованої машини не будуть виконані – власника автомобіля чекає адміністративна відповідальність.

Також передбачений штраф згодне 6 ст. 121 КУоАП управління водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку. Його об'єм встановлений у розмірі п'ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень).

У разі повторного порушення протягом року – 1,7 тисяч гривень.

Читайте також:

Чи потрібно знімати готівку з карток і робити заначки: українцям розповіли, чого чекати восени та взимку

Ви про таких не знали: як виглядали незвичайні машини Ford-молодшого. Фото

"Почали готувати потужний вересень": Зеленський порадував українців. Чого чекати