Автолюбителі погодяться, що в наші дні ГАЗ-23 – величезна рідкість: практично всі машини безславно згинули, коли їм прийшла заміна. Не дивно, що коли на Auto.ria виставили на продаж цю "Волгу" 1962 року випуску, то ціну на неї встановили аж 136 тисяч доларів.

Свого часу серед радянських автоаматорів про автомобіль ГАЗ-23 ходило немало чуток. Називали його по-різному — "Волга КДБ" або "догонялка", але суть залишалася одна - це була спеціальна модель Волги з потужним двигуном V8 розроблена для потреб КДБ. При цьому створення цієї машини ніяк не афішувалося.

Лише недавно стало відомо, що до 100 км/ч "Волга КДБ" розганялася всього за 16 секунд, на 18 секунд менше ніж стандартна машина і на 2 секунди менше ніж Чайка. При цьому максимальна швидкість ГАЗ-23 складала 170 км/ч.

При цьому в управлінні 23-я Волга була украй непроста і норовиста: навіть в ті часи з нею не кожен міг злагодити без спецпідготовки.

Отже не даремно шофери КДБ гойдали м'язи і рук, і ніг в спортзалах, а навики управління відточували на спецполігонах. До речі, на ГАЗ-23 не садили водіїв рангом нижче за капітана. І недаремно в багажниках возили комплекти запасних коліс: у "бойових режимах" автомобілі нещадно зжирали гуму, не розраховану на настільки звірячі навантаження.

Всього з 1962 по 1970 рік зібрали 603 екземпляри ГАЗ-23 для КДБ.

І ось стало відомо, що в Україні продають секретну "доганялку" для спецслужб за 136 тис. доларів. Таких у світі залишилося всього 19.

Як написав продавець Волги - "доганялки", даний автомобіль з оригінальною автоматичною коробкою передач і оригінальним восьмициліндровим двигуном.

Зовні це звичайний седан, та під капотом у нього 5,5-літровий 195-сильний V8. Триступінчаста автоматична трансмісія запозичена у «Чайки», однак для конспірації залишили звичайний важіль від МКПП ГАЗ-21.

Відомо також, що машина яка продається, не працювала в спецслужбах — свої перші двадцять років життя вона перебувала в Зеленограді (космічне містечко) в якості кур’єра, що підтверджує держномер 54-87 ЮБЯ, який був на автомобілі на момент купівлі (свідоцтво архіву).

Читайте також:

Чи потрібно знімати готівку з карток і робити заначки: українцям розповіли, чого чекати восени та взимку

Ви про таких не знали: як виглядали незвичайні машини Ford-молодшого. Фото

"Почали готувати потужний вересень": Зеленський порадував українців. Чого чекати