Ніхто з водіїв не заперечуватиме, що в Європі грубі порушення правил дорожнього руху можуть призвести не лише до позбавлення прав водія на довгі терміни, але й до великих штрафів, які можуть серйозно вдарити по гаманцю. Так, наприклад, якщо в Україні максимальний штраф становить 51000 грн. і він передбачений за другий протягом року випадок керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, то у Польщі штраф у розмірі 30 000 злотих (266 218 грн.) можна заробити, проїхавши лише не по тій смузі.

Так, у Польщі та інших європейських країнах на автострадах та швидкісних автомагістралях встановлюють електронні табло із вказівками для водіїв. Червоний знак Х на такому табло над дорожньою смугою каже, що проїзд нею заборонено. Зазвичай це означає, що попереду дорожні роботи чи ліквідація наслідків ДТП.

Виїхавши під такий знак, водій ризикує заробити значний штраф. У найкращому разі це 1500 – 2500 злотих (13310 – 22185 грн) та 10 штрафних балів. Максимальне покарання – 30 000 злотих (266 218 грн), арешт та позбавлення прав водія.

Що буде, якщо не заплатив штраф у Польщі
Якщо штраф не сплачено, розпочинається судове провадження. Результатом можуть стати неприємні наслідки, навіть позбавлення волі.

Також українцям у Польщі слід знати, що з 17 вересня 2023 р. у цій країні почнуть діяти нові правила нарахування водіям штрафних балів. Інформація про них видалятиметься з реєстру через 12 місяців, а не через 24 місяці, як тепер.

Де у Польщі перевірити наявність штрафу

Штрафи, призначені через Główny Inspektorat Transportu, можна дізнатися на сайті www.ebok.canard.gitd.gov.pl .

Про призначені штрафні бали (Punkty Karne) можна дізнатися на сайті: www.gov.pl/web/gov/sprawdz-swoje-punkty-karne.

Можна звернутися до місцевого комісаріату.

До речі, у Польщі водії можуть "погашати" штрафні бали, проходячи навчання в автошколі, але не частіше ніж раз на шість місяців. Це дозволяє "списувати" 12 балів на рік від максимально допустимих 24 балів. При цьому пройти навчання необхідно лише фізично, жодних онлайн-занять.

Читайте також:

Вдруге повторювати не захочеться: когось із українців почнуть карати "городніми штрафами"

Знову уславилися: російських туристів оштрафували у турецькому готелі. Що вони вчули

Вас засмутять серйозним штрафом: без будь-якого документа перевірка газового лічильника призведе до проблем

Можна потрапити одразу на 3500 гривень: кому з українців загрожують штрафи від військкоматів