У 1960-і роки було здійснено амбітну спробу створити унікальну вантажівку з використанням комплектуючих від ЗАЗ-965 «Запорожець». Ця експериментальна машина отримала назву НАМІ-049А «Целіна» та була створена у 1961 році для ретельних випробувань.

Початкова концепція була спрямована на перетворення «Запорожця» на сільськогосподарську машину, проте «Целіна» виявилася радикально різною від свого прототипу. У той час як у «Запорожця» двигун розташовувався ззаду, рухаючись задні колеса, «Целіна» мала передній двигун, при цьому передні колеса служили ведучими. Що робило його ще більш інтригуючим, то це механічна коробка передач, потужність якої передавалася на задню вісь, що фактично робило автомобіль повнопривідним. Примітно, що задні колеса можна було вимкнути залежно від умов руху.

Вантажна версія ЗАЗ-965: архівне фото
Вантажна версія ЗАЗ-965: архівне фото

Під капотом "Целіни" розташовувався 0,9-літровий двигун потужністю 26 кінських сил, що дозволяє розвивати максимальну швидкість 65 км/год. Витрата палива у нього складала приблизно 8-9 літрів на 100 кілометрів. Вантажівка мала незалежну торсіонну підвіску з робочим ходом 200 мм та дорожній просвіт 300 мм.

Вантажна версія ЗАЗ-965: архівне фото
Вантажна версія ЗАЗ-965: архівне фото

Усередині кабіни було місце для двох пасажирів. «Ціліна», як її називали, мала довжину 3,6 метра, ширину 1,54 метра, вагу 725 кілограмів та вантажопідйомність 300 кілограмів. Конструкція дозволяла використовувати універсальне обладнання, включаючи зварювальний апарат, компресор, циркулярну пилку та навіть доїльний апарат.

Незважаючи на свою перспективну конструкцію, «Целіна» так і не пішла у серійне виробництво. Проте, його інновації у технології повного приводу та компонуванні послужили основою для пізніших автомобілів, таких як позашляховики ЛуАЗ-969 та військові ТПК.

Вантажна версія ЗАЗ-965: архівне фото
Вантажна версія ЗАЗ-965: архівне фото

На концептуальному етапі передбачалося, що конструкція автомобіля матиме різні потенційні конфігурації, як можна побачити на ескізах можливих модифікацій в галереї, що додається.

Читайте також:

І як на такому їздили? У мережі показали, як виглядав експортний "Москвич", який робили для Британії

Спокуса від тітки Сари: рецепт незвичайної аджики по-єврейськи

Укрпошта попередила про вартість посилок: що потрібно знати та як змінилися ціни