Ніхто не заперечуватиме, що електротранспорт як зручний і швидкий спосіб пересування містом набув в Україні великої популярності. Більше того, з 2023 року водії електросамокатів визнано повноцінними учасниками дорожнього руху. Ось тільки, як виявилось, через електросамокати на дорозі можуть постраждати люди.

Так, лікарі неодноразово вже заявляли, що дуже часто після звичайного падіння з електросамокату люди звертаються до травмпунктів із травмами, але вони здебільшого легені. А ось після зіткнення електросамокату з машиною або таким самокатом все буває набагато серйозніше.

Стало відомо, що в Україні почали засуджувати водіїв самокатів за порушення правил дорожнього руху. За останні чотири роки розглянуто вже 4 кримінальні справи і всіх водіїв електросамокату притягнуто до кримінальної відповідальності, в основному, за травмування пішоходів.

У всіх випадках винуватців аварій було покарано штрафами або позбавленням волі до 2 років з "умовним" терміном. Найчастіше горе-"самокатники" отримували обвинувальні вироки за травмування пішоходів.

Наприклад, 1 рік умовно було присуджено вінничанина, який у квітні 2022 року на орендованому самокаті травмував жінку, яка переходила велосипедну доріжку та тротуар. Потерпіла зазнала тілесних ушкоджень середньої тяжкості, а винуватцю ДТП присудили відшкодувати жінці вартість лікування (понад 108 тисяч гривень) та понад 50 тисяч грн моральної шкоди. Від серйозніших наслідків порушника фактично врятував його вік — на момент аварії він ще був неповнолітнім.

Ще одна гучна справа мала місце у Запоріжжі. Жінка каталася на самокаті з дитиною, і на тротуарі випадково зачепила пенсіонерку, та впала та зламала шию стегна. Суд вирішив покарати винуватку, присудивши рік умовно, а також ухвалив стягнути понад 100 тис. грн на користь потерпілої. За заподіяння травми та інші витрати жінці належить виплатити 125 тис. грн.

Читайте також:

Вдруге повторювати не захочеться: кого з українців почнуть карати "городними штрафами"

Знову уславилися: російських туристів оштрафували у турецькому готелі. Що вони витворювали

Вас засмутять серйозним штрафом: без якогось документа перевірка газового лічильника призведе до проблем

Можна потрапити одразу на 3500 гривень: кому з українців загрожують штрафи від військкоматів