У цікавому випадку із міста Засуля Лубенського району Полтавської області України мешканець обрав досить нестандартний шлях, намагаючись уникнути покупки нового полісу автострахування. Натомість він вирішив змінити дату закінчення терміну дії свого старого поліса. Однак ця схема розкрилася, коли він потрапив в аварію та подав підроблений документ.

Про це пише «24tv»

Про підробку стало відомо у липні, коли в аварію потрапив водій, який виявився режисером псевдодокументальних фільмів. У ході реєстрації ДТП він надав патрульній поліції підроблений страховий документ. В Україні існує електронний реєстр полісів обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, що ускладнює маніпулювання системою. Хоча електронний запис вказував на те, що термін дії поліса давно минув, паперовий документ передбачав інше.

Під час перевірки з'ясувалося, що водій «продовжив» термін дії поліса, змінивши термін дії з 03.02.23 на 03.08.23.

Проте історія набула гіркого оберту: підробка документів в Україні більше не вважається адміністративним правопорушенням, а кримінальним діянням. Відповідно до закону (частина 1 статті 358* та частина 4 статті 358* Кримінального кодексу України) суд призначив велику міру покарання.

Порушника оштрафували на 17 тисяч гривень, що еквівалентно одній тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, за проведення судово-технічної експертизи поліса ОСАЦВ із нього також стягнули 2390 грн. Загалом штрафи становили майже 20 тисяч гривень.

На цьому наслідки не скінчилися. Згідно зі статтею 41 Закону «Про ОСЦПВ», Моторно-транспортне страхове бюро України вироблятиме планову виплату потерпілому в ДТП, оскільки транспортний засіб водія не був застрахований. Згодом МТСБУ порушить регресний позов до шахрая, винного в ДТП, зобов'язавши його відшкодувати виплачену компенсацію потерпілому.

Нарешті, особа, відповідальна за аварію, зазнає додаткових витрат, пов'язаних із судовими розглядами та судовими постановами.

Таким чином цей випадок наочно ілюструє марність спроб створити поліс обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності. Спроба громадянина нечесним чином «продовжити» контракт на шість місяців призвела до незначної «економії» у розмірі близько 500 гривень, що є лише незначною частиною величезних штрафів, накладених державою за правопорушення. Подібні інциденти є застереженням власникам автомобілів від шахрайських дій, оскільки наслідки набагато переважують будь-яку потенційну вигоду.

Читайте також:

Все дуже серйозно: українцям у Польщі можуть скасувати пільги. Людей уже попередили

Україною вже не вдарить: у Росії розбився черговий винищувач-бомбардувальник Су-34. Фото

Зараз би він виглядав крутішим за іномарок: як виглядає прототип ЗАЗ "Спорт-900"